Daimler bouwt nieuwe Mercedesfabriek in China in 2018

Daimler is het moederbedrijf van Mercedes-Benz en gaat samen met de Chinese autobouwer BAIC een nieuwe autofabriek bouwen in China. Gezamenlijk gaan de bedrijven ongeveer 1,5 miljard euro investeren in autofabriek. Dat betekent dat in de toekomst Mercedes-voertuigen in China zullen worden gebouwd. Mercedes-Benz is een populair merk en haar auto’s zijn erg in trek in China. Om die reden worden er in de Chinese fabriek verschillende Mercedesmodellen worden geproduceerd. Een aantal daarvan zijn elektrisch aangedreven. Dat is vooral interessant voor China die langzaam maar zeker bezig is met de energietransitie. Ook in de voertuigenindustrie vind een energietransitie plaats van fossiele brandstoffen en verbrandingsmotoren naar elektrisch aangedreven voertuigen die geen CO2 uitstoten.

De nieuwe fabriek is een uitbreiding van de reeds bestaande joint venture van Daimler en BAIC in China. Het bericht over de aanbouw van de nieuwe fabriek volde een dag nadat het Chinese autobedrijf Zhejiang Geely had bekendgemaakt dat ze een belang van 10 procent in Daimler zou hebben genomen. Het Chinese autobedrijf Zhejiang Geely is het moederbedrijf van automerk Volvo en de grootste aandeelhouder van Daimler. Op zondag werd bekend gemaakt dat de Duitse overheid geen direct bezwaren ziet in de Chinese inmenging in Daimler. Dit maakte de overheid van Duitsland bekend doormiddel van een woordvoerder. “De Duitse overheid is op de hoogte van de aankoop van 9,7 procent van de aandelen Daimler door het Chinese Geely. Dat is een bedrijfsafweging” dit is een citaat uit de reactie van de Duitse overheid.

Zhejiang Geely ziet de samenwerking met de Duitse autoproducent wel zitten. Het bedrijf hoopt te kunnen profiteren van de technologie van de Duitsers. Zo hoopt Geely een alliantie uit te bouwen met de Duitsers en zo sterker te staan tegenover de internationale concurrentie. Op het gebied van de ontwikkeling van elektrische voertuigen en zelfrijdende, autonome auto’s is de concurrentie enorm. Een goede samenwerking tussen autoproducenten kan commercieel voordeel opleveren. Komende maandag gaan vertegenwoordigers van Geely in Stuttgart gesprekken voeren met managers van Daimler. Dan zal onder andere besproken worden hoe de samenwerking in de toekomst nog verder kan worden geoptimaliseerd.