Cumela test met voorbumpers op tractors in 2016

Volgens Cumela de brancheorganisatie van loonwerkbedrijven is het verstandig dat trekkers in de toekomst een voorbumper krijgen. Cumela is een actie gestart om leden die aangesloten zijn bij deze brancheorganisatie een bumper aan te bieden met subsidie. Per bumper wordt een subsidie aangeboden van 500 euro. Voor deze subsidie komen de eerste 500 aaneengesloten kopers in aanmerking. De bumpers moeten er voor zorgen dat er minder ongelukken gebeuren met tractors. Ook de effecten van de ongelukken kunnen door bumpers minder ernstig zijn. Op dit moment zijn ongeveer honderd bumpers gemonteerd op tractors in Nederland.

Doden door ongelukken met tractors
Gemiddeld vallen er 16 doden in Nederland ten gevolge van een ongeval met landbouwvoertuigen. Cumela benoemt van veel ongelukken gebeuren omdat andere weggebruikers tractors niet op tijd opmerken en herkennen. Door bumpers kan dat worden voorkomen. De voorbanden van een tractor hebben een donkere kleur en vallen niet op. Ook de breedte van deze voorbanden is voor weggebruikers moeilijk in te schatten. Dit schrijft Omroep Gelderland. Cumela benoemd dat mensen vaak extra schrikken van de draaiende voorbanden die ze op zich af zien komen.

Tractorbumpers om veiligheid te vergoten
Cumela heeft al vijf jaar verschillende testen gedaan met tractorbumpers. Op dit moment is er een type tractorbumper ontwikkelt die er voor zorgt dat tractors beter zichtbaar zijn. Ook zorgt de tractorbumper er voor dat het niet mogelijk is dat tractors over andere voertuigen heenrijden als ze daarmee in botsing komen. De zichtbaarheid van tractors wordt vergroot door een goede reflectie op de voorbumpers. Ook is er een goed zichtbare breedtemarkering en contourverlichting aangebracht.

Tractorbumpers zijn niet verplicht
De tractorbumpers zijn nog niet verplicht volgens de wet. Daar maakt Cumela zich ook nog niet hard voor. Wel is de organisatie actie bezig om haar 2000 leden te overtuigen om een tractorbumper te plaatsen op tractors. Het bedrijf weet niet hoeveel tractors in Nederland worden gebruikt. er zijn in Nederland ongeveer 3000 loonbedrijven. Deze bedrijven hebben vaak meerdere tractors in gebruik en rijden daar ook regelmatig mee op de weg. Verder maken boerenbedrijven zelf ook gebruik van hun eigen tractors.