CPB verwacht meer werkgelegenheid in duurzame energie vanaf 2019

Het Centraal Planbureau CPB heeft op vrijdag 1 november 2019 een aantal verwachtingen uitgesproken met betrekking tot het klimaatbeleid van de Nederlandse overheid. Hieruit komt onder andere naar voren dat vooral op de lange termijn de effecten voor de werkgelegenheid nauwelijks gemerkt zullen worden. Door de energietransitie zal er wel veel veranderen in Nederland maar er zal niet veel gemerkt worden in het totale aanbod aan banen.

Een aantal sectoren die zich bezig houden met vervuilende energie zoals kolencentrales maar ook petrochemische bedrijven zullen wellicht te maken krijgen met een krimp in de werkgelegenheid. Het is mogelijk dat in die sectoren banen geschrapt zullen worden. Ook in de landbouw, metaaltechniek en andere sectoren zal er sprake zijn van een daling in het aantal banen en vacatures. Aan de andere kant neemt de werkgelegenheid juist toe. Zo kunnen bedrijven die duurzame energiebesparende maatregelen ontwikkelen rekenen op meer vraag vanuit de markt.

Deze bedrijven kunnen daardoor ook meer productie draaien en dus meer vacatures open zetten. Bedrijven die zich bijvoorbeeld bezig houden met het plaatsen en onderhouden van windmolens en zonnepanelen. Ook isolatiebedrijven zullen het waarschijnlijk drukker krijgen en meer vacatures open zetten.