Coronasteun voor zelfstandige ondernemers Tozo verlengd in 2020

De coronasteun voor zelfstandigen zonder personeel is met negen maanden verlengd. Dat is een goed bericht voor zelfstandigen die door corona in de problemen zijn gekomen. De voorwaarden om voor deze nieuwe steun in aanmerking te komen zijn echter wel strenger geworden. Een zzp’er die meer dan 46.520 euro aan spaargeld heeft kan bijvoorbeeld geen aanspraak maken op deze regeling. Verschillende zzp’ers hebben een spaarrekening opgebouwd voor later en zullen deze nu moeten aanspreken om de tijd door te kunnen komen. In de eerste drie maanden maakten ongeveer 374.000 zzp’ers gebruik van de steun vanuit de overheid.

Tozo kost veel geld

Dat heeft de overheid en de belastingbetaler veel geld gekost. De overheid was bang dat grote groepen zelfstandigen financieel kapot zouden gaan door de coronacrisis. Zelfstandigen zonder personeel vallen namelijk niet onder het reguliere vangnet waar werknemers wel onder vallen. Daarvoor hebben de werkgevers natuurlijk de afdrachten betaald aan onder andere de ww. Voor de zelfstandigen zonder personeel werden deze afdrachten niet betaald. Dat zorgt er voor dat de overheid moest bijspringen met geld uit andere middelen. Voor zzp’ers was dit een uitkomst maar dergelijke toeschietelijkheid kan natuurlijk niet te lang duren.

Overheid wordt strenger

De overheid heeft daarom besloten dat in de tweede ronde de voorwaarden strenger moeten zijn. Toen ging er een partnertoets gelden waardoor ook naar de inkomsten van de partner werd gekeken. Op dit moment maken ongeveer 95.000 mensen gebruik van de tweede ronde. Een deel daarvan zal vanwege deze vermogenstoets in de derde ronde geen recht meer hebben op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo).