Coronaregels worden in Noord-Nederland mogelijk eerder versoepelt in april mei 2020

Het coronavirus heeft Nederland hard geraakt maar dankzij de maatregelen van de overheid is een groot deel van Nederland voor een grotere uitbraak behoed. Dat is een goede ontwikkeling geweest in een nare tijd. Inmiddels is het medio april 2020 en de overheid denkt al na over het versoepelen van de coronamaatregelen. Mogelijk zullen in het noorden van Nederland de coronamaatregelen eerder worden versoepeld dan in de rest van Nederland. Dat komt omdat in het noorden van ons land minder mensen besmet zijn geraakt met dit virus.

Er zijn verschillende deskundigen die het kabinet advies geven over hoe men de komende tijd de met de maatregelen om moet gaan. De maatregelen worden hiervoor goed bekeken en geëvalueerd. Volgens het RIVM zijn in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe nog weinig mensen besmet geraakt met het coronavirus. In die provincies is het zelfs nog mogelijk om van nieuwe patiënten na te gaan van wie ze de ziekte hebben opgedaan. In andere delen van Nederland is die al lang niet meer mogelijk.

Daarom zijn in voor grote delen van Nederland strenge maatregelen doorgevoerd die ook provincies gelden die niet veel te maken hebben met het coronavirus. Deze strenge maatregelen werden echter in heel van kracht de afgelopen tijd. Jaap van Dissel de voorzitter van het RIVM geeft aan dat “regionaal maatwerk” moet worden geboden. Daarmee doelt hij op het regionaal bekijken van de maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.