In 2016 is de consumptie van duurzame producten behoorlijk gegroeid. Dat maakt 2016 het zevende opeenvolgende jaar waarin er meer duurzame producten werden geconsumeerd. In een jaar tijd is het marktaandeel van duurzaam voedsel gestegen 8 procent naar 10 procent. Deze gegevens komen naar voren uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2016 die dinsdag 3 oktober 2017 werd gepubliceerd.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft ook een reactie gegeven aan de Tweede Kamer. Volgens de minister was het marktaandeel van duurzame producten in 2010 nog maar 3,5 procent. In 2016 werd in totaal voor 3,8 miljard euro aan duurzaam voedsel gekocht. Dit was 26 procent meer dan in 2015. Volgens minister Kamp zal deze trend zich verder gaan voortzetten. Het bedrijfsleven zal er volgens hem alleen maar meer op inspelen. Dat zorgt er voor dat er meer duurzame voedingsalternatieven zullen worden ontwikkeld. Deze ontwikkeling is volgens minister Kamp heel zinvol niet alleen voor de mens maar ook voor de natuur en het welzijn van de dieren. Bovendien zorgt dit er ook voor dat ondernemers meer gaan innoveren. Daar kunnen ondernemers die toekomstgericht ondernemen van profiteren.