Consumentenvertrouwen in januari 2018 positief

Het gaat goed met Nederland, zowel de Nederlandse economie als de arbeidsmarkt laten een goed herstel zien. Dat zorgt er voor dat de stemming onder consumenten ook in januari 2018 heel positief is. Het consumentenvertrouwen wordt gemeten in ene index deze index staat in januari 2018 op 24 punten. In december 2017 stond de index op 25 punten. Dit verschil is echter minimaal. Deze gegevens werden bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit statistiekbureau gaf daarbij aan dat het oordeel over het economisch klimaat niet is veranderd. De koopbereidheid van consumenten zou volgens het CBS iets zijn gedaald.

Consumentenvertrouwen ruim boven gemiddeld
De consumentenvertrouwensindex is met 24 punten in januari nog ruim boven het gemiddelde in de afgelopen twintig jaar. Dit gemiddelde kwam uit op min 3. Er werden in de afgelopen twee decennia verschillende pieken en dalen gemerkt in het consumentenvertrouwen. Zo bereikte het consumentenvertrouwen in januari 2000 de hoogste stand ooit, toen kwam het consumentenvertrouwen uit op 36. Een aantal jaren later werd er een dieptepunt bereikt in het consumentenvertrouwen. Dit gebeurde in maart 2013 toen het consumentenvertrouwen belandde op min 41. Inmiddels is het consumentenvertrouwen in Nederland al een jaar lang tussen de 23 en 26 punten aan het schommelen.

Consumentenbestedingen

Consumenten zouden in Nederland ook meer geld besteden volgens het CBS. In november 2017 zouden consumenten in Nederland ongeveer 2,6 procent meer geld hebben besteed dan in dezelfde maand in 2016. Er werd volgens het CBS vooral meer geld besteed aan woninginrichting maar ook schoenen en kleding werden meer aangeschaft. In januari zouden de omstandigheden voor consumptie volgens de zogenoemde consumptieradar van het statistiekbureau minder gunstig zij dan in de maand november van vorig jaar.