Consumentenprijzen in juli 2019 met 2,5 procent gestegen

In Nederland zijn de consumentenprijzen slechts een klein beetje omhoog gegaan in de maand juli ten opzichte van dezelfde maand afgelopen jaar. In afgelopen maand namen de prijzen gemiddeld met 2,5 procent toe vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Als men kijkt naar de prijsstijging op maandbasis dan is er sprake van een stijging van 1 procent. Dit bericht werd bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op dinsdag 6 augustus 2019.

De prijsstijging in Nederland lijkt te stabiliseren. Zo was de prijsstijging in de maand juni nog 2,7 procent op jaarbasis. De consumentenprijzen om maandbasis daalden juist licht met 0,1 procent. Doordat de prijzen voor aardgas en elektriciteit bij veel energiebedrijven zijn gedaald in de maand juli werden de consumentenprijzen verder gedrukt. In de maand juni was de prijs van elektriciteit nog 18,8 procent duurder dan vorig jaar. In de maand juli was de prijsstijging op jaarbasis 13,1 procent.

De huur voor woningen ging kuist verder omhoog. In totaal zou de gemiddelde huur voor een woning met 2,5 procent zijn gestegen ten opzichte van 2018. Vorig jaar steeg de woninghuur 2,3 procent in de maand juli. Ten opzichte van andere landen in Europa laat Nederland een behoorlijke stijging zien in de consumentenprijzen. In de gehele eurozone namen de consumentenprijzen gemiddeld af van 1,2 procent in juni naar 1,1 procent in juli. De consumentenprijzen in de eurozone zijn dus aan het dalen terwijl in Nederland nog sprake is van een stijging. Volgens het CBS is er in Nederland vooral een verschil ontstaan door de verhoging van de BTW aan het begin van 2019. Daarnaast is er ook een hogere belasting op energie doorgevoerd door de overheid.

De inflatie zal in 2019 waarschijnlijk veel lager uitvallen doordat de consumentenprijzen nauwelijks omhoog gaan. Consumenten worden voorzichtiger. Ook de handel op de beurzen gaat achteruit. Op dit moment is de ECB zich aan het beraden over mogelijke oplossingen. De economie in Europa krijgt te maken met een vertraagde groei. Mogelijk gaat de ECB de rente verlagen of de waarde van de euro verlagen. In Amerika en China zijn de afgelopen tijd ook maatregelen genomen om de economie te ondersteunen.