CO2-uitstoot staalproductie kan fors lager vanaf 2018

Tijdens de productie van staal komt veel CO2 vrij. Deze CO2 wordt uitgestoten in de atmosfeer. Net als andere bedrijven in de industrie moet de CO2 uitstoot worden verlaagd. Op donderdag 6 september 2018 werd bekend gemaakt dat Tata Steel hier succesvolle stappen mee heeft gemaakt. De staalproducent heeft in IJmuiden succesvol een test uitgevoerd waarmee werd aangetoond dat de CO2-uitstoot aanzienlijk kan worden verlaagd. Volgens Tata Steel kan de CO2-uitstoot 50 procent lager uitvallen dan eerder gedacht. Dat is mogelijk door nieuwe technologie die is getest. De resultanten van deze test zijn echter beter dan verwacht.

HIsarna-reactor
De nieuwe technologie draagt de naam HIsarna en is een systeem die verschillende stappen in het productieproces samenvoegt. Daardoor wordt er minder energie verspilt tijdens het staalproductieproces. Een lager energieverbruik zorgt voor een lagere CO2 uitstoot. HIsarna bestaat uit een reactor, de zogenaamde HIsarna-reactor. Daarin worden ijzererts en poederkolen geplaatst zonder dat deze zijn voorbewerkt in andere fabrieken. Daardoor valt de uitstoot van CO2 ongeveer 50 procent lager uit. Dat is veel lager dan de CO2-reductie van 20 procent die eerder werd verwacht. De succesvolle test met de HIsarna-reactor zorgde er voor dat de testinstallatie gehandhaafd blijft. Dat betekent dat HIsarna een permanent onderdeel is geworden van de productieketen van de staalfabriek. De HIsarna-reactor wordt bezet door ongeveer tachtig werknemers.

Op dit moment is het bedrijf bezig met een grotere variant van de HIsarna-reactor. Daarmee kan de installatie op industriële schaal staal produceren. Deze installatie kan over zeven jaar in gebruik genomen worden. Er worden de komende tijd nog verschillende testen uitgevoerd op basis van subsidies. Het is belangrijk dat er een succesvolle permanente installatie komt waarmee op grote schaal de CO2 emissie kan worden beperkt want Tata Steel IJmuiden is een van de grootste vervuilers van Nederland. Alleen de kolencentrales die in beheer zijn van RWE en Uniper die aanwezig zijn in de Eemshaven en op de Maasvlakte hebben een hogere CO2 uitstoot. Tata Steel was in 2017 verantwoordelijk voor ongeveer 7,5 procent van de totale CO2-uitstoot van de industrie in Nederland.