De CO2-uitstoot is het afgelopen jaar in Duitsland aanzienlijk gedaald. Volgens berekeningen is de uitstoot van CO2 zover afgenomen dat men terug moet gaan naar de jaren vijftig van vorige eeuw om dezelfde emissie van CO2 waar te nemen. Deze ontwikkeling is uiteraard positief nieuws voor onze oosterburen. Duitsland wil namelijk in 2045 CO2 neutraal zijn. Daarnaast heeft het land als tussendoelstelling dat er er in 2030 een reductie van 65 procent moet plaatsvinden in de CO2 emissie ten opzichte van het jaar 1990. Ook voor het behalen van deze doelstelling heeft Duitsland belangrijke stappen gemaakt. Zo is de emissie van CO2 al 46 procent lager ten opzichte van 1990. De totale emissie van CO2 kwam het afgelopen jaar in Duitsland uit op 673 miljoen ton.
Energiesector
De belangrijkste resultaten boekt Duitsland op dit gebied in de energiesector. Agora Energiewende heeft berekend dat het afgelopen jaar meer dan de helft van de energie van Duitsland op een duurzame wijze is opgewekt. Daarnaast heeft Duitsland haar kerncentrales gesloten. Bovendien is steenkool voor een groot deel vervangen door aardgas in energiecentrales waarmee elektriciteit wordt opgewekt. Daardoor is er minder CO2 vrijgekomen in de atmosfeer. In 2038 wil Duitsland overigens helemaal gaan stoppen met kolencentrales. De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck heeft echter aangegeven dat Duitsland misschien al in 2030 kan stoppen met de vervuilende kolen. Dat is natuurlijk een mooi streven maar het moet wel haalbaar zijn. Toch lijkt Duitsland goed op weg te zijn. Er zijn veel investeringen gedaan in windmolenparken en ook waterkrachtcentrales wekken veel elektriciteit op. Door de grote hoeveelheid regen hebben waterkrachtcentrales het afgelopen jaar een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de energieproductie van Duitsland.
Minder CO2 uitstoten
Toch geven de cijfers ook een vertekend beeld. Het feit dat de Duitse industrie minder CO2 heeft uitgestoten in 2023 heeft ook andere oorzaken. In totaal kwam de emissie van CO2 in de industriesector van Duitsland uit op 144 miljoen ton. Dit is een afname van 12 procent ten opzichte van 2022. Deze daling wordt echter voor een groot deel verklaard door de reductie van de productie in de industrie. Duitsland heeft in 2023 minder geproduceerd. Als de productie van de industriële bedrijven omhoog gaat in 2024 zal de CO2 emissie ook verder gaan stijgen. Agora heeft ook voor deze ontwikkeling gewaarschuwd. Verder hebben de bouwsector en de transportsector het afgelopen jaar niet goed gepresteerd in de reductie van CO2. Het behalen van de CO2 doelstellingen is in Duitsland, net als in Nederland, voor een groot deel afhankelijk van geld.
Subsidies
Doormiddel van subsidies kan de CO2 reductie worden bevorderd. Om die reden is het voor Duitsland belangrijk om de juiste keuzes te maken. Het Duitse Grondwettelijk Hof had vorig jaar november nog een uitspraak gedaan waardoor 60 miljard euro voor klimaatprojecten niet besteed kon worden omdat Duitsland anders haar begrotingstekort te sterk zou laten toenemen. Verduurzaming heeft daarom altijd te maken met een bepaalde hoeveelheid geld die beschikbaar is voor energietransitie en hernieuwbare energiebronnen. Dat is wellicht ook de reden dat bepaalde minder welvarende landen in Europa geen haast kunnen maken met de reductie van de CO2 emissie.