CO2-uitstoot in China in juni 2020 hoger dan voor de coronacrisis

De CO2 uitstoot is in China inmiddels hoger dan voor de lockdown door de coronacrisis. De kolencentrales en cementfabrieken draaien inmiddels weer op volle kracht. Dat zorgt er voor dat er ook meer CO2 wordt uitgestoten. In China draaien veel fabrieken weer nu de coronacrisis in dat land langzaam maar zeker is bedwongen. In totaal is de CO2 emissie 4 tot 5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Dit werd bekend gemaakt door de publicatie van Chinese overheidsstatistieken.

China is het land dat als eerste te maken heeft gehad met het coronavirus. Dit virus brak maanden geleden in de stad Wuhan uit onder de naam COVID-19. China was door deze uitbraak het eerste land dat drastische beperkingsmaatregelen heeft ingevoerd om te voorkomen dat het virus zich verder zou verspreiden. De overheid heeft zelfs een complete lockdown ingevoerd waarbij mensen in hun woning moesten blijven. Winkels en scholen gingen dicht en ook veel fabrieken zijn gesloten. Nu alles weer wordt opgestart gaat de uitstoot van CO2 in het land verder omhoog.

Dat is jammer want tijdens de coronacrisis in China ging het juist goed met de reductie van broeikasgassen en andere luchtvervuiling. In de zes weken van begin februari tot half maart daalde de CO2-uitstoot met ongeveer een kwart. Dat is een daling die nog niet eerder heeft plaatsgevonden in China.