CO2 uitstoot ging omlaag in kwartaal 1 van 2016

Het gaat goed met de CO2 reductie in 2016. In het eerste kwartaal van 2016 lag de uitstoot van CO2 1,3 procent lager dan de CO2 uitstoot die werd behaald in dezelfde periode in 2015. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend gemaakt. De berichtgeving is gebaseerd op een eerste berekening.

Minder CO2 uitstoot door elektriciteitsbedrijven
Volgens het CBS hebben vooral de elektriciteitsbedrijven een belangrijke bijdrage geleverd aan de reductie van de CO2 uitstoot in het eerste kwartaal. Deze CO2 reductie kwam tot stand omdat er minder steenkool werd verbrand door de elektriciteitscentrales voor het opwekken van elektrische energie.

Minder gas verstookt
Daarnaast werd er ook minder gas verstookt in Nederland. Dit komt omdat het eerste kwartaal van 2016 warmer was dan hetzelfde kwartaal in 2015. Als men het verschil in temperatuur in de berekening gaat verwerken dan komt de daling van de uitstoot van CO2 op ongeveer 0,8 procent in kwartaal één van 2016 ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden.

Reactie Technisch Werken
De daling in de CO2 uitstoot is noodzakelijk om Nederland te laten voldoen aan de nationale en internationale richtlijnen met betrekking tot de CO2 reductie. Er moet echter nog veel meer gebeuren. De temperatuur in de eerste helft van 2016 hielp een handje mee maar is natuurlijk geen structurele oplossing. Tenzij de temperatuur structureel hoog blijft doordat men wereldwijd het broeikaseffect onvoldoende aanpakt. Dat zorgt echter voor grote problemen. Daar zijn de meeste mensen het wel over eens.