CO2 kan worden gecompenseerd door 1 cent per liter brandstof extra te betalen in 2019

Shell heeft gisteren bekend gemaakt dat er een nieuwe mogelijkheid wordt geboden om automobilisten te laten tanken met CO2 compensatie. Dat betekent in de praktijk dat de consument 1 cent per liter brandstof extra moet betalen waardoor voldoende geld wordt binnen gehaald voor de aanplant van nieuwe bossen in andere landen. Wetenschapper Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar Europese bossen aan Wageningen University & Research heeft bekend gemaakt dat dit beleid in principe zou moeten kunnen werken.

Shell wil het geld dat wordt binnen gehaald investeren in boomprojecten in andere landen. Zo wil Shell meer bomen gaan aanplanten in de Verenigde Staten, Indonesië en Peru. Eerder had Marjan van Loon de directeur van Shell Nederland laten weten dat Shell haar klanten de mogelijkheid biedt om direct de CO2 uitstoot te compenseren nu elektrisch rijden nog niet voor iedereen bereikbaar is. Gert-Jan Nabuurs van de Wageningen University & Research heeft vanochtend berekend dat het inderdaad mogelijk is om met de aanplant van nieuwe bomen de CO2 emissie te compenseren. Daarvoor zijn volgens hem wel tropische omstandigheden nodig.

In warme streken groeien bomen sneller en is arbeid bovendien goedkoper. Als de bossen voldoende groeien en bovendien in stand worden gehouden dan komt men inderdaad op 1 cent per liter uit. Volgens hem is 1 cent wel het uiterste minimum. Als men uitgaat van een automobilist die elke week een tank van 45 liter verbruikt en 1 cent per liter extra betaalt dan betaalt die persoon jaarlijks ongeveer 23 euro aan CO2 compensatie.