CNV: loonstrookje bevat regelmatig fouten

Volgens de vakbond CNV Vakmensen komt het regelmatig voor dat de informatie op loonstrookjes niet klopt. Daarom is het volgens hun belangrijk dat werknemers een loonstrookje controleren. Volgens voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen is er in drie tot vier procent van de gevallen sprake van een fout. Dit heeft hij benoemd in het NOS Radio 1 Journaal.

De CNV vakbond controleert nu voor het tweede jaar op rij een aantal loonstrookjes van Nederlandse werknemers. In 2015 werden er nog 1000 loonstrookjes gecontroleerd. In 2016 verwacht de vakbond in totaal 5000 te checken.

Fouten op loonstrookjes
Volgens de CNV zijn de meest voorkomende fouten op loonstrookjes de fouten waarbij werknemers in de verkeerde functie of schaal zijn ingedeeld. Daarnaast gaat er volgens de vakbond ook regelmatig iets mis als het gaat om de toeslagen. Hierbij kan men denken aan toeslagen voor onregelmatigheid en overwerk. Een fout op een loonstrook of meerdere loonstroken kan een werknemer veel geld kosten. Het controleren van loonstroken is daarom volgens de vakbond verstandig. In 2015 hebben ze van een persoon 7500 euro teruggevorderd. Deze persoon had over de afgelopen vijf jaar te weinig vakantiegeld ontvangen volgens de heer Pieter Fortuin.

Reactie van Technisch Werken
Het overmaken van salarissen gaat meestal automatisch. Dit houdt in dat systemen er voor zorgen dat het geld op de juiste plek komt. Dit lijkt fouten te voorkomen maar dat hoeft in de praktijk niet altijd het geval te zijn. Als een systeem gevuld wordt met de verkeerde gegevens dan kunnen fouten bij herhaling worden gemaakt. Daardoor kan het financiële verschil behoorlijk oplopen. Dit verschil kan overigens zowel ten voordele als ten nadele van de werknemer uitvallen.