In Nederland kopen steeds meer bedrijven circulair in. Ook bij overheden is deze ontwikkeling goed merkbaar. Dit houdt in dat deze organisaties bij de aanschaf van producten van te voren een goede afweging maken of de producten en grondstoffen die ze kopen wel in de circulaire economie thuishoren. De circulaire economie is gericht op het hergebruiken en recyclen van producten en grondstoffen. Door dit te doen gaan er geen materialen en producten verloren en wordt er dus effectiever met de voorraden op de aarde omgesprongen.
Voor 100 miljoen euro circulair ingekocht
De afgelopen drie jaar hebben ruim veertig vooruitstrevende bedrijven totaal voor meer dan 100 miljoen euro producten en grondstoffen circulair ingekocht. Dit heeft de organisatie MVO Nederland gemeld. Dit is een organisatie die gericht is op het ondersteunen van bedrijven op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bedrijven worden door MVO geholpen met duurzaam ondernemen. De afkorting MVO staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Bij steeds meer bedrijven begint maatschappelijk verantwoord ondernemen vorm te krijgen.
Duurzame energie is al een aspect waar veel maatschappelijk verantwoorde ondernemers actief mee bezig zijn. Naast duurzame energie spelen ook grondstoffen een belangrijke rol in de duurzame bedrijfsvoering van organisaties. Daarbij komen verschillende grondstoffen aan de orde. Bedrijven kunnen kiezen voor natuurlijke grondstoffen die biologisch afbreekbaar zijn. Het is ook mogelijk dat bedrijven kiezen voor grondstoffen die goed hergebruikt kunnen worden of gerecycled.
Een andere duurzame optie is het maken van producten die slijtvast zijn en die lang gebruikt kunnen worden. Hierdoor blijft de vervangingsvraag uit en dat heeft ook weer nadelen voor bedrijven die graag veel verkopen.
Circulaire inkoop is geen experiment meer
Het circulair inkopen is in Nederland geen experiment meer. Veel bedrijven hebben al gemerkt dat circulair inkopen een goede beslissing is. Als deze conclusie eenmaal is getrokken gaat het circulaire inkopen in een stroomversnelling terecht komen. Ondanks dat vormt de circulaire inkoop maar een klein deel van de naar schatting 600 miljard euro waarvoor per jaar in Nederland wordt ingekocht.
Er zijn echter ambities om het aandeel circulaire inkopen te laten toenemen op de totale inkopen in Nederland. Michel Schuurman van MVO Nederland heeft aangegeven dat het de bedoeling is dat over acht jaar minimaal 20 procent van alle inkopen in de bouw, de agrofood-sector en verpakkingssector structureel circulair worden gedaan. Er is volgens Schuurman steeds meer belangstelling merkbaar bij bedrijven. Ten opzichte van andere landen loopt Nederland voorop als het gaat om circulair inkopen.
Green deal
Bedrijven en organisaties die momenteel circulair inkopen werken samen in een ‘green deal’. De green deal is een door de overheid ondersteund initiatief uit de samenleving en is ingevoerd om duurzaam ondernemen te stimuleren. De organisaties die circulair producten inkopen zijn erg verschillend. Zo zijn er bijvoorbeeld gemeenten die meubels circulair inkopen. Ook het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) en de Rijksoverheid zijn hier mee bezig.
Overheden en bedrijven kunnen hun toeleveranciers stimuleren om producten te ontwerpen die maatschappelijk verantwoord kunnen worden geproduceerd en die makkelijk gerecycled kunnen worden. Steeds vaker bepaald de afnemer namelijk wat voor product er geleverd moet worden door de fabrikant. Bedrijven zoals Auping produceren bijvoorbeeld bedden en matrassen die goed gerecycled kunnen worden. Daarvoor werkt het bedrijf samen met afnemer Landall Greenparks vakantieparken. Auping gaat de matrassen in een leaseconcept aanbieden. Dit houdt in dat Landall Greenparks niet zelf eigenaar wordt van de matrassen maar dat deze worden geleased. Na afloop van de leaseperiode komen de matrassen weer terug bij Auping om vervolgens weer gerecycled te worden tot nieuwe matrassen of eventueel judomatten.