Chroom-6 onderzoek inzicht in fouten Nedtrain en gemeente Tilburg

Een onderzoekscommissie heeft donderdag 31 januari 2019 duidelijk gemaakt dat gemeente Tilburg en NS-dochter NedTrain veel fouten hebben gemaakt in de periode dat honderden werknemers op de werkplaats van de NS hebben gewerkt met Chroom-6. In totaal zouden meer dan 800 mensen op een werkplaats van de NS in Tilburg in contact zijn geweest met deze giftige stof. Dat heeft er voor gezorgd dat een aantal mensen ernstige gezondheidsklachten hebben gekregen. De gemeente Tilburg heeft op de donderdag meteen haar excuses aangeboden voor haar rol in deze nare kwestie.

Antiroestmiddel chroom-6
Chroom 6 is een gevaarlijk antiroestmiddel dat wordt gebruikt om metalen delen van voertuigen te beschermen tegen corrosie. Het middel is echter zeer gevaarlijk voor de gezondheid van mensen. Het is bewezen dat Chroom-6 bepaalde vormen van kanker kan veroorzaken. Lonkanker en neus(bijholte)kanker kunnen onder andere het gevolg zijn van blootstelling aan Chroom-6. Het schadelijke effect van Chroom-6 kan direct optreden in de vorm van allergische reacties op de huid. De meeste effecten hoeven echter niet direct gemerkt te worden. Astma en verschillende longziekten en longaandoeningen kunnen ook op de langere termijn ontstaan bij mensen die met Chroom-6 hebben gewerkt en delen van deze stof hebben ingeademd.

Schadevergoeding
Volgens het onderzoek heeft iedereen die op de NS-werkplaats heeft gewerkt recht op een schadevergoeding. Dit heeft de commissie die het onderzoeksrapport heeft geschreven benoemd. Volgens de onderzoekers moet de schadevergoeding gekoppeld zijn aan de ernst van de ziekte die mensen hebben opgelopen ten gevolge van werken met Chroom-6. Commissievoorzitter Peter van der Velden geeft hierover het volgende aan: “geef een vergoeding die recht doet aan het leed”.