Chipmachinefabrikant ASML haalde recordomzet in 2014

Chipmachinefabrikant ASML deed het goed in 2014. In dat jaar is de omzet gestegen van 5,25 miljard naar 5,85 miljard euro. Als men deze groei in een percentage weergeeft komt men uit op een groeipercentage van bijna 12 procent. De winst van de fabrikant is eveneens gestegen. De winststijging liep van 1,02 miljard naar 1,2 miljard euro. Dit komt overeen met een groeipercentage van 18 procent.

Laatste kwartaal 2014
Het laatste kwartaal van 2014 verliep uitstekend voor ASML. In dat kwartaal steef  de omzet met 13 procent. Hierdoor kwam de omzet uit op anderhalf miljard euro. Peter Wennink de bestuursvoorzitter van ASML schrijft deze stijging toe aan de groeiende vraag in de markt naar geheugenchips voor smartphones en tablets.

Wat doet ASML
ASML is een bedrijf dat gevestigd is in de Nederlandse plaats Veldhoven en is wereldmarktleider op het gebied van de ontwikkeling en productie van geheugenchips. Door deze marktpositie levert het bedrijf producten aan bedrijven zoals Intel en Samsung. De chips voor deze bedrijven worden door ASML geproduceerd in geavanceerde machines.

Chips van ASML kunnen in verschillende producten zitten zoals computers, tablets en smartphones. Hierdoor heeft bijna elke consument in Nederland wel een product waar een chip in zit die ontwikkelt is en geproduceerd is door ASML. Het bedrijf is wereldwijd erg omvangrijk en heeft in totaal wel 14.000 werknemers in dienst. Van dit aantal werknemers werkt de helft in Nederland.

ASML en export
Doordat ASML aan veel bedrijven in de wereld producten levert is het bedrijf belangrijk voor de export in Nederland. Net zoals andere bedrijven in de maakindustrie zoals IHC Merwede levert ook ASML een belangrijk deel van de totale export in Nederland naar het buitenland. Door deze en andere bedrijven in de maakindustrie kreeg de export in de eerste helft van 2014 een grote impuls.

Verwachting ASML voor 2015
ASML is positief over 2015 en verwacht ook dit jaar een groei door te maken. In het eerste kwartaal van 2015 zal de groei van het laatste kwartaal van 2014 doorzetten. ASML heeft een verwachte omzet uitgesproken van 1,6 miljard euro. Daarnaast denkt het bedrijf 260 miljoen euro te investeren. Dit bedrag zal ten goede komen aan het doen van onderzoek en het ontwikkelen van nieuwe machines.

Reactie van Technisch Werken
Bedrijven zoals ASML zijn niet alleen belangrijk voor de export van Nederland. Dit soort bedrijven zijn eveneens van groot belang voor Nederland als kenniseconomie omdat deze bedrijven voortdurend nieuwe producten ontwikkelen die voldoen aan de veranderende wens van consumenten. Nederland zou er alles aan moeten doen om bedrijven zoals ASML binnen de landsgrenzen te houden. Verder zal Nederland er goed aan doen om meer initiatieven te stimuleren vanuit het bedrijfsleven. Innovatie moet steeds belangrijker worden voor Nederland daarnaast moet de maakindustrie een nieuwe impuls krijgen.