Chinese productie omlaag in januari 2014

Uit cijfers van de Chinese Federatie van Logistiek en Inkoop is zaterdag 1 februari 2014 gebleken dat dat de Chinese industriële productie is gedaald in de maand januari. De Chinese productie kwam in de eerste maand van 2014 op de laagste stand in zes maanden. De daling van de productie in China heeft te maken met verschillende oorzaken.

Een belangrijke oorzaak van de daling van de Chinese productie ligt in het feit dat er minder nieuwe orders werden geplaatst bij Chinese bedrijven. Ook de vraag naar nieuwe exportorders daalde in China. Dit duidt op een daling in de vraag naar producten die in China zijn geproduceerd. De indexcijfers waarmee de groei van de Chinese productie wordt gevisualiseerd daalden. In december 2013 stond het indexcijfer nog op 51. In januari 2014 was dit cijfer gedaald naar 50,5.

De afzwakking van de groei van de Chinese productie is een indicatie dat de groei van een van de grootste economieën ter wereld aan het stagneren is. China blijft echter nog wel de op één na grootste economie van de wereld.

Reactie van Technisch Werken
Bovenstaande informatie zou de conclusie kunnen wekken dat de economische macht van China langzamerhand aan het terugdringen is. Dit is echter een voorbarige conclusie. De economische macht van China is nog steeds heel groot. De concurrentiepositie van deze economische wereldmacht is nog steeds erg stevig. Een daling naar de vraag naar Chinese producten hoeft niet alleen te maken te hebben met de kwaliteit of de aantrekkelijkheid van de Chinese producten. Het kan ook te wijten zijn aan een wereldwijd dalende vraag naar producten.  De moeizame economische ontwikkelingen in de wereld zijn nog niet voorbij. Ook China zal dit merken.

Daarnaast doen veel andere economieën er alles aan om hun eigen markt te beschermen.  Dit doen ze door verschillende certificeringen te eisen die op producten vermeld moeten worden. Ook stimuleren veel landen in toenemende mate dat hun eigen burgers producten kopen die binnen de landsgrenzen worden gemaakt. Deze ontwikkelingen hebben ook een belangrijke invloed op de productie van China.