Chinese industrie is gegroeid in november 2019

De Chinese industrie heeft in de maand november van 2019 een kleine groei laten zien. Dat is goed nieuws voor de Chinezen want de afgelopen zeven maanden heeft de Chinese industrie juist een krimp laten zien. De nieuwe cijfers over de maand november werden door het Chinese statistiekbureau bekend gemaakt.

De inkoopmanagersindex kwam op 50,2 punten te staan. Voor de bepaling van dit indexcijfer worden inkoopmanagers van bedrijven ondervraagd. Een groot deel van de analisten ging uit van een nieuwe krimp in november maar de consumentenuitgaven gingen verder omhoog. Dat heeft er voor gezorgd dat de industrie een groei door kon maken. Consumenten in China kochten meer producten waardoor de industrie meer heeft geproduceerd. Toch valt de export naar het buitenland wel tegen. Een groot deel van de industrie produceert dus vooral voor binnenlands gebruik.

China heeft veel last gehad van de handelsspanningen. Daardoor is de export omlaag gegaan en is ook de vraag naar producten uit China afgenomen. China en Amerika zijn inmiddels weer met elkaar in overleg om tot een akkoord te komen. Dan kunnen de Amerikaanse importheffingen op producten uit China worden verlaagd of afgeschaft. Als dat gebeurd is dat vooral goed nieuws voor de Chinese industrie. Maar het is nog maar de vraag of die heffingen snel opgeschort zullen worden.