Chinese economie hersteld eind 2016

Het jaar 2015 was geen goed jaar voor de Chinese economie.  Het land hand te maken met enorme problemen in de aandelenhandel en daarnaast was de staalproductie ook bijzonder slecht. Zaterdag 12 december 2015 bracht een Chinees statistiekbureau echter, tegen alle verwachtingen in, positieve cijfers over de Chinese economie in de maand november 2015. De detailhandel deed het weer wat beter een ook de industriële sector.

Nieuwe koers

De beleidsmakers van de Chines economie willen dat China een middelmatige tot sterke economische groei door gaat maken. Bovendien wil China minder aafhankelijk worden van infrastructuur en productie als het gaat om de economie.

In plaats daarvan wil China graag meer investeren in de diensten sector en de consumptiegoederen. Dat is een nieuwe koers voor het land. China was de afgelopen jaren vooral een productieland.

Industriële productie in de maand november

In november kwam de industriële productie van China uit op een plus van 6,2 procent op jaarbasis. Economen hadden voor die maand echter een schatting gemaakt van 5,7 procent. De investeringsdrang van het land lag de eerste elf maanden van 2015 ongeveer 10,2 procent hoger dan in 2014. Daarnaast zagen de winkeliers in 2015 hun omzet ook stijgen.  Er was een gemiddelde stijging van 11,2 procent voor de omzetten van Chinese winkels.

Staalproductie niet hersteld

De Chinese staalproductie is nog niet hersteld. De staalindustrie doet het nog erg slecht in China. In november 2015 daalde de staalproductie van China naar het laagste niveau van heel 2015. De staalproductie kwam uit op 63,3 miljoen ton. Dit is 1,6 procent lager dan het staalproductieniveau in 2014. Dat China een grote invloed heeft op de staalmarkt blijkt uit het feit dat China ongeveer 50 procent van het staal in de wereld produceert.

Reactie van Technisch Werken

Het is goed dat de economie van China aan het herstellen is omdat veel economieën in de wereld verbonden zijn aan de Chinese economie. Ook de tegenvallende staalmarkt is voor veel landen herkenbaar. China merkt een terugloop in de vraag naar staal. Daardoor gaat de staalproductie omlaag. In 2016 kan de staalsector wellicht een groei doormaken, ook in Nederland.