China wil aankoopbelasting op auto’s mogelijk halveren vanaf 2018

De Chinese overheid heeft plannen om de aankoopbelasting op auto’s te halveren van tien procent naar vijf procent. Dat bericht werd maandag 29 oktober 2018 bekend gemaakt door persbureau Bloomberg. De Chinese overheid heeft het bericht echter nog niet bevestigd in de media. De aankoopbelasting zal niet voor alle soorten auto’s worden gehalveerd. De halvering zou specifiek worden ingevoerd voor personenauto’s met een motor die een cilinderinhoud hebben van maximaal 1,6 liter. Deze maatregel moet er voor zorgen dat de autoverkoop van China weer in de lift komt. De overheid van China heeft eerder bekend gemaakt dat het slecht gaat met de verkoop van auto’s in China. In oktober was de autoverkoop van China voor de derde maand op rij gedaald.

Wereldwijd is China is de grootste automarkt. Als de autoverkoop in China blijft dalen zijn de gevolgen daarvan wereldwijd bij autoproducenten merkbaar. Verschillende autoproducenten verkopen veel auto’s in China. In september was er sprake van een totale autoverkoop van twee miljoen auto’s in China. Dat komt neer op een daling van 12 procent ten opzichte van een maand daar voor.

Het bericht over het halveren van de aankoopbelasting op auto’s in China had direct effect op de aandelenkoersen van meerdere Europese autofabrikanten. Deze aandelenkoersen schoten omhoog na de publicatie van het bericht. Verschillende Duitse autofabrikanten toonden om 13:00 middags een behoorlijke plus. Autoproducenten BMW, Daimler en Volkswagen stegen aanzienlijk. Voor BMW kwam de stijging uit op 4,8 voor BMW. Autoproducent Daimler, bekend van onder meer van Mercedes, ging 5,1 procent en Volkswagen noteerde een plus van 6,2 procent.