Centrale banken willen maatregelen tegen stijgende huizenprijzen vanaf 2019

De huizenprijzen stijgen op een onnatuurlijke manier. Door de kunstmatig lage hypotheekrente hebben veel mensen meer financiële mogelijkheden om een huis te kopen. Als men daarbij de krapte op de woningmarkt optelt dan ontstaat er een gevaarlijke mix die er voor zorgt dat de prijzen op de woningmarkt worden opgedreven.

Ongezonde woningmarkt
Centrale banken merken de ongezonde situatie op de woningmarkt en willen dat er maatregelen worden genomen. Overheden zouden moeten ingrijpen om de stijgende huizenprijzen te stoppen. Elf van de dertig landen die behoren tot de Europese Unie moeten op dit gebied veranderen. Dit heeft de toezichthouder European Systemic Risk Board (ESRB) bekend gemaakt.

Veranderingen noodzakelijk

Tot de landen die veranderingen moeten doorvoeren op de woningmarkt behoren naast Nederland ook Zweden en België. Deze landen zijn opgeroepen door de ESRB om zogenaamde veiligheidsmaatregelen door te voeren. Dit bericht werd dinsdag 1 oktober 2019 gemeld door de Britse zakenkrant Financial Times dinsdag. De krant heeft met Francesco Mazzaferro van de ESRB gesproken over de huidige situatie op de woningmarkt.

Risico’s beperken
De ESRB heeft als taak systeemrisico’s op te merken in de financiële sector. Daarnaast heeft deze instantie een belangrijke rol op het gebied van het voorkomen van problemen in de financiële sector. De huizenmarkt heeft in het verleden vaker voor problemen gezorgd en heeft mede tot een financiële crisis geleid. De ESRB is na de financiële crisis opgericht om systeemrisico’s te beperken in de economie. Daar hoort ook een adviserende rol bij.

ESRB en DNB
Nederland en de andere EU landen krijgen adviezen van de ESRB om bijvoorbeeld de maximale hypotheekschuld die particulieren op kunnen nemen verder te begrenzen. Daarnaast zouden banken en andere organisaties kunnen worden gedwongen om een groter bufferkapitaal op te bouwen. De president van De Nederlandse Bank (DNB) heeft al vaker aangegeven dat de schulden van huizenkopers moeten worden beperkt.