CBS: omzet industrie in kwartaal 3 van 2014 gedaald

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte dinsdag 18 november 2014 bekend dat de omzet van de Nederlandse industrie in kwartaal 3 is gedaald. De omzet van de Nederlandse industrie daalde in de in het derde kwartaal met 1,7 procent ten opzichte van het derde kwartaal in 2013. Dit is de eerste daling in de omzet van de Nederlandse industrie in de afgelopen vier kwartalen. De laatste vier kwartalen was er nog sprake van een groei. Er was een verschil tussen de binnenlandse industriële omzet en de buitenlandse omzet. De binnenlandse industriële omzet daalde met 4,1 procent terwijl de buitenlandse omzet daalde met 0,6 procent. De export doet het de afgelopen jaren aanzienlijk beter dan de binnenlandse markt volgens het CBS.

Ontwikkelingen in segmenten
Een aantal segmenten van de Nederlandse industrie deden het minder goed dan voorheen. De voedingsmiddelen en genotsmiddelenindustrie maakte een krip door van 1,2 procent. Ook de aardolie-industrie maakte een daling door. Deze daling kwam uit op 3,8 procent. Deze twee industrieën behoren tot de belangrijkste industrieën van Nederland en hebben daardoor een grote invloed op de totale ontwikkelingen in de industrie. De hout- en bouwmaterialenindustrie is ook een belangrijke industrie voor Nederland. Deze industriële sector heeft het nog steeds moeilijk door het moeizame herstel van de bouwsector in Nederland. Daarom heeft de hout- en bouwmaterialenindustrie in het derde kwartaal van 2014 te maken gehad met een krimp. De omzetdaling in deze sector kwam uit op 6,4 procent.

Reactie van Technisch Werken
De economie is nog niet volledig hersteld. Het eerste deel van 2014 zag er op zich veelbelovend uit maar na de bouwvak blijken veel bedrijven toch de groei niet vast te kunnen houden. Consumenten in Nederland zijn voorzichtig. Hierdoor blijven de binnenlandse bestedingen uit. De binnenlandse bestedingen zijn echter van groot belang voor de industriële bedrijven die Nederland als afzetgebied hebben. Er heest nog een hoop onrust en dat is niet goed voor de economie. De spanningen zijn vooral aanwezig op internationaal vlak tussen Europa en Rusland. Ook het Midden-Oosten met de grote olievoorraden zorgt voor onzekerheid nu daar een toenemend aantal gewapende conflicten is ontstaan. Zodra de spanningen weggenomen worden en werknemers meer zekerheid hebben met betrekking tot hun eigen baan en financiële situatie kan men weer verder kijken naar nieuwe investeringen.