CBS: 73.000 nieuwe bedrijven in Nederland gestart in 2017

Het afgelopen jaar zijn er in Nederland in totaal 73.000 nieuwe bedrijven bij gekomen. Dit bericht werd bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek. In feite zijn er in 2017 in totaal 170.000 nieuwe bedrijven gestart volgens het statistiekbureau maar er zijn ook ruim 95.000 bedrijven opgeheven. Dat zorgt er voor dat het Nederlandse bedrijvenbestand met ongeveer 73.000 nieuwe bedrijven is gegroeid het afgelopen jaar.

Kernactiviteiten nieuwe bedrijven
Als men kijkt naar de kernactiviteiten van de nieuwe bedrijven dan blijkt dat er vooral veel managementadviesbureaus zijn opgericht in 2017. Deze bedrijven horen echter ook tot de grootste groep onder de stoppers. Verder zijn er in de detailhandel en het onderwijs veel startende bedrijven ontstaan. Het gaat hierbij om bedrijven die zich richten op studiebegeleiding of sportonderwijs. Verder valt het op dat er veel nieuwe webwinkels zijn geopend de afgelopen tijd.

Zzp ‘ers
Een groot deel van de nieuwe bedrijven en startups zijn slechts kleine ondernemingen. Dit houdt in dat deze ondernemingen nauwelijks personeel in dienst nemen. Volgens het CBS is 94 procent van de nieuwe bedrijven een eenmanszaak waarbij de eigenaar werkt als zelfstandige zonder personeel deze groep worden ook wel zzp’ers genoemd.