Capaciteitsgebrek op elektriciteitsnet zorgt voor beperking lokale groene projecten in 2019

Nederland is aan het verduurzamen. De laatste tijd komen steeds meer energieprojecten in het nieuws waarmee duurzame, hernieuwbare energie wordt opgewekt. Volgens bepaalde netbeheerders zijn deze projecten niet altijd en overal even goed realiseerbaar. Dat komt door een gebrek aan capaciteit van het elektriciteitsnet. Deze beperkte capaciteit zorgt er voor dat groene energieprojecten in sommige plaatsen niet kunnen doorgaan.

Verder zouden grote zonnevelden in sommige regio’s van Nederland niet meer kunnen worden aangesloten aan het elektriciteitsnet omdat dit netwerk de hoeveelheid elektrische stroom niet aan zou kunnen. Uit een artikel van de Telegraaf komt naar voren dat de netbeheerders Enexis en Tennet in delen van Groningen, Drenthe en Overijssel verschillende projecten zouden hebben geannuleerd omdat het netwerk onvoldoende capaciteit zou hebben. Daardoor kunnen investeerders bepaalde zonneparken niet laten aanleggen op bijvoorbeeld landbouwgronden.

Groene energieprojecten zijn over het algemeen aangesloten op een groot energienetwerk. Via dat energienetwerk kan de hoeveelheid energie die niet voor eigen doeleinden wordt gebruikt geleverd worden aan andere afnemers. Enexis en Tennet hebben aangegeven in de krant dat in het geval er veel groene energie wordt opgewekt er op korte termijn een overbelasting ontstaat van het netwerk. Dan worden de grenzen van de maximale belastbaarheid soms overschreden. Daardoor kunnen problemen ontstaan.

Niet overal zijn de problemen met betrekking tot het energienetwerk even groot. Zo is er volgens de Netbeheer Nederland in Groningen, Drenthe en Overijssel veel ruimte voor nieuwe energieprojecten en is de grond daar bovendien goedkoop. Volgens de netbeheerder is er veel ruimte en zijn er weinig afnemers zoals woningen, utiliteit en industrie. Op dit moment is het stroomnet in die gebieden echter “niet toegerust op toenemende teruglevering” aldus de netbeheerder. Volgens de netbeheerder is een uitbreiding van de netcapaciteit kostbaar. Daarnaast kan het drie tot tien jaar duren voordat het netwerk is uitgebreid aldus het artikel de krant.