Capaciteit windenergie in 2019 wereldwijd gegroeid

Het afgelopen jaar is de totale capaciteit van windenergie wereldwijd aanzienlijk toegenomen. Volgens de Global Wind Energy Council (GWEC) is er sprake van een groei van een vijfde ten opzichte van 2018. Dit bericht werd woensdag 25 maart 2020 bekend gemaakt door een branchevereniging voor de sector.

In 2019 kwam de totale winderenergiecapaciteit uit op 651 gigawatt wereldwijd. Dat is een toename van 60,4 gigawatt ten opzichte van 2018. Omgerekend is dit een stijging van 19 procent. Dit percentage is de op een na grootste stijging ooit op dit gebied. Het is wel logisch dat de capaciteit aan windenergie zou toenemen. Dat komt namelijk omdat er veel nieuwe windmolens werden geplaatst wereldwijd. Vooral op zee werden meer windturbines geplaatst en die blijken bijzonder veel rendement op te leveren.

De totale offshorecapaciteit steeg het afgelopen jaar met 6,1 gigawatt. Voor het eerst staat een tiende van de nieuwe windturbines op zee. De ontwikkelingen op dit gebied zijn nog lang niet voorbij. Het jaar 2020 zou een nieuw recordjaar moeten worden voor windenergie. De coronacrisis kan hier echter een remmende factor voor betekenen. Toch is het effect van corona op de verduurzaming nog niet heel duidelijk inzichtelijk. Duurzaamheid en hernieuwbare energie blijven ook in 2020 belangrijke onderwerpen ondanks corona.