BTW omhoog per 1 januari 2019?

De Eerste Kamer moet binnenkort gaan stemmen over de nieuwe Belastingwet. Als deze Kamer hiermee akkoord gaat zullen per 1 januari een aantal belangrijke veranderingen worden doorgevoerd. Een verandering die alle consumenten gaan merken is de verhoging van het lage btw-tarief. Dit lage tarief gaat omhoog van 6 naar 9 procent.

Verhoging BTW
De verhoging van de BTW betekent dat een aantal producten duurder worden. De dagelijkste boodschappen worden drie procent duurder bijvoorbeeld. Ook boeken worden duurder en bepaalde dienstverlening wordt vanaf 1 januari drie procent duurder. Denk hierbij aan de werkzaamheden van schoenmakers en schilders. De verhoging van het BTW percentage zorgt ook voor de nodige uitdagingen voor ondernemers. Nederlandse ondernemers zijn namelijk verplicht om de BTW-verhoging door te voeren. Dat zorgt er voor dat ze de BTW-verhoging moeten doorberekenen aan hun klanten of afnemers.

Daarvoor moeten natuurlijk ook de prijskaartjes worden aangepast in de schappen. Voor supermarkten is dat een grote klus. Grote winkelketens kunnen echter met meer personeel meer doen om de BTW-verhoging in de prijzen te verwerken. Voor kleinere ondernemers zoals slagers, bakkers en kruideniers zorgt de BTW-wijziging voor veel meer werkdruk. Deze ondernemers zullen veel prijzen zelf handmatig moeten wijzigen. Een aantal ondernemingen zullen ook nieuwe kassasystemen moeten aanschaffen zodat de btw-verandering kan worden doorgevoerd. Dat vereist naast de nodige inspanning ook investeringen.