Britse regering wil concurrentiepositie staalsector verbeteren in 2016

De Britse regering wil de concurrentiepositie van de eigen staalsector verbeteren op de wereldmarkt. De Britse minister Sajid Javid heeft aangegeven dat overheden bij infrastructurele projecten specifiek moeten gaan overwegen of ze Brits staal willen gaan gebruiken als bouwmateriaal.

De Britse regering overweegt om de inkoopregels voor deze grote infrastructurele projecten te gaan veranderen. Ze willen daarmee stde toekomst van “Brits staal” ondersteunen. Dit maakte de Britse minister Sajid Javid in een verklaring bekend.

Door de inkoopregels te veranderen voor projecten in de infrastructuur wil de overheid van Groot Brittannië de Britse staalleveranciers in staat stellen om effectiever te concurreren met internationale bedrijven in de staalsector. Daarbij is de Britse regering ook van plan om een overzicht te maken waarop goedgekeurde staalleveranciers zijn genoteerd. Deze goedgekeurde leveranciers moeten aan een aantal richtlijnen voldoen. Deze richtlijnen hebben te maken met milieu en veiligheidsvoorschriften. Door deze richtlijnen moet de concurrentie op de staalmarkt eerlijk verlopen en moet oneerlijke concurrentie worden voorkomen.

De Britse staalindustrie heeft het al langere tijd erg moeilijk op de internationale staalmarkt. Eerder werd al bekend gemaakt aan het einde van de maand maart 2016 dat staalconcern Tata Steel overweegt om de verlieslijdende Britse activiteiten van de hand te doen. Dit zal uiteraard ook een effect hebben op de Britse staalindustrie.

Reactie van Technisch Werken

Als een overheid moet ingrijpen om de staalindustrie te beschermen tegen de internationale concurrentie dan is er wel wat aan de hand. In de liberale economie waarin veel Westerse landen leven wordt de bemoeienis van overheden zoveel mogelijk beperkt.  Nu de overheid van Groot Brittannië toch overweegt om in te grijpen wordt duidelijk dat de marktwerking op de staalmarkt ongunstig uit pakt voor de Britten. De aanpak van de inkoopregels om de BrBritse staalindustrie te bevorderen lijkt wel een beetje op de Europese regels die zijn ingevoerd om Europese staalbedrijven te beschermen tegen het goedkoper Chinese staal. Men past de kwaliteitseisen asn en voert keurmerken in waar China nu nog niet aan kan voldoen. Maar dat is een kwestie van tijd.