Bouwsector wil eigen controleorgaan voor naleving cao vanaf 2017

Het naleven van de cao vormt op de bouw regelmatig een probleem. Dit blijkt uit de nieuwsberichten die hierover regelmatig verschijnen. Men heeft het dan onder andere over het ontduiken van de cao-verplichtingen en het uitbuiten van zelfstandigen zonder personeel. Niet alleen deze zzp’ers wordt in de praktijk in sommige gevallen uitgebuit, ook buitenlandse arbeidskrachten worden vaak anders beloond dat de cao voorschrijft. Dit gebeurd vooral bij werknemers uit Midden- en Oost- Europese landen, die ook wel MOE-landen worden genoemd. Onder andere Poolse, Hongaarse, Bulgaarse en Roemeense krachten behoren tot werknemers uit de MOE-landen. Er zijn nog steeds misstanden op de bouw en de sector wil nu zelf in gaan grijpen.

Controleorgaan voor de bouw
De bouwsector probeert doormiddel van zelfregulering de problemen op te lossen. Dit wil de bouw door de oprichting van een eigen controleorgaan. Dit controleorgaan zou onafhankelijke inspecteurs moeten inzetten bij de controle van personeelsdossiers van bedrijven. Deze controle moet steekproefgewijs plaats koeten vinden. Het bericht over de oprichting van een controleorgaan voor de bouw verscheel dinsdag 14 februari 2017 in het Financieele Dagblad (FD).

Verschillende bouwondernemingen hebben zich uitgesproken voor de oprichting van een dergelijk controleorgaan. Tot de bedrijven die hier positief tegenover staan zijn onder andere BAM, Dura Vermeer en Heijmans en BAM. Deze bouwondernemingen hebben aan werkgeversorganisatie Bouwend Nederland gevraagd om sectorbrede afspraken te maken over een aangescherpte zelfregulering voor de bouwsector.

Bouwsector wil in actie komen
De oproep van de bouwondernemingen is een signaal naar de bouwsector. De bouwbedrijven zijn niet van plan om te wachten tot vakbonden met nieuwe maatregelen komen of totdat een nieuw kabinet besluit om maatregelen te nemen. De onderaannemers werden door de bouwsector grotendeels met rust gelaten. Nu wil de bouwsector ook de onderaannemers laten controleren zodat ze er zeker van kunnen zijn dat ook deze bedrijven gaan werken conform de normen die gelden in bouw.

Dit heeft personeelsdirecteur Alfred Boot van Dura Vermeer in FD aangegeven. Bouwend Nederland heeft al aangegeven dat ze het bericht van de bouwondernemingen heeft ontvangen. De belangenorganisatie buigt zicht over dit verzoek maar is nog wel terughoudend. De vakbonden CNV en FNV reageerden in eerste instantie gematigd positief op het initiatief van de bouwondernemingen.