Bouwprojectenverzekeraar Woningborg in financiële problemen in 2021

Woningborg heeft extra geld nodig om financieel overeind te blijven. Dit bericht werd dinsdag 28 september 2021 bekend gemaakt door Het Financieele Dagblad (FD). De organisatie heeft de Nederlandse overheid om extra geld gevraagd. Als het geld niet wordt geboden is de kans groot dat de verzekeraar van bouwprojecten verder in de problemen komt. Als de verzekeraar om gaat vallen kunnen uiteindelijk doelstellingen in gevaar komen met betrekking tot de bouw van nieuwe woningen. Door de overheid zijn namelijk doelstellingen bepaald met betrekking tot de bouw van nieuwe woningen. Er moeten meer woningen bijgebouwd worden om het tekort aan woningen op te vangen. Het probleem is echter dat je geen bouwprojecten kunt starten als je geen afbouwverzekering hebt.

Woningborg is de grootste verzekeraar van bouwprojecten in Nederland. Dat maakt deze organisatie belangrijk voor de bouwsector. Doormiddel van een afbouwverzekering bij Woningborg kunnen projectontwikkelaars de verzekeren dat een bouwproject wordt afgerond. Als er geen afbouwverzekering is afgesloten kunnen veel projecten in de bouw niet doorgaan. Bij het verstrekken van hypotheken voor nieuwe woningen stellen banken vaak de eis dat er een certificaat van een afbouwverzekeraar wordt geboden. Als men een hypotheek wil afsluiten onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een dergelijk certificaat het zelfs verplicht.

Brancheorganisatie Bouwend Nederland is in overleg met Woningborg om een oplossing te zoeken. Er zijn verschillende mogelijkheden om Woningborg uit de financiële problemen te krijgen. Je kunt hierbij denken aan een kapitaalverstrekking vanuit de overheid maar ook aan het verstrekken van een lening. Een investering of een borg is ook mogelijk. Dit heeft een woordvoerder van Woningborg tegen het FD gezegd. Woningborg heeft al een aantal jaar last van een financieel moeizame situatie. In 2018 en 2019 boekte het bedrijf forse verliezen. Door deze verliezen is solvabiliteit van het bedrijf gedaald naar 110 procent. Dit is net genoeg in de ogen van De Nederlandsche Bank (DNB). De interne norm van Woningborg is echter 200 procent. Dat maakt duidelijk dat het percentage van 110 procent wel veel te laag is.