Bouwend Nederland: nieuwe wetgeving zorgt voor oplopende woningtekorten vanaf 2020

Bouwend Nederland, een belangenorganisatie in de bouw, heeft aangegeven dat de nieuwe wetgeving vanuit de overheid er voor kan zorgen dat het tekort aan woningen verder gaat oplopen. Het gaat daarbij met name om woongebieden rondom luchthavens in Nederland. Samen met een aantal andere organisaties heeft Bouwend Nederland een zogenaamde brandbrief gestuurd naar het kabinet. Dit werd vrijdag 17 juli 2020 bekend gemaakt.

De wetgeving die voor de bezorgdheid zorgt is de zogenoemde Aanvullingsregeling geluid Omgevingswet. Deze wet kan de woningbouw in grote delen van Nederland stilleggen. De nieuwe regeling is kort geleden vrijgegeven voor inspraak. Dat maakt de regeling onderwerp van gesprek en discussie. Er kunnen reacties op komen. Bouwend Nederland geeft aan dat “die regeling bepaalt dat vanaf 2022 geluidsbelasting op een andere manier moet worden berekend en van een nieuwe classificatie moet worden voorzien”. Door de regeling kunnen bepaalde gebieden in Nederland een stempel krijgen van ‘slecht leefklimaat’ of ‘zeer slecht leefklimaat’.

Indien een dergelijke aanmerking wordt verstrekt mogen in die omgevingen geen woningen worden gebouwd. Daardoor kan een gedeelte van Nederland niet worden bebouwd wat niet goed is voor het tekort is aan bouwgrond. Het zou gaan om grote gebieden rond vliegvelden, zoals Schiphol maar ook bij de regionale luchthavens zoals Eindhoven en Rotterdam.