Bouwbedrijven en Rijkswaterstaat regelmatig in conflict in 2019 bij infraprojecten

Rijkswaterstaat heeft in 2019 te maken met behoorlijke problemen als het gaat om projecten in de infrastructuur. Zo is er een groot knooppunt dat moet worden aangelegd. Hiervan moet de aanbesteding echter opnieuw daarnaast heeft Rijkswaterstaat ook te maken gehad met een bouwproject waar het bouwpersoneel is weggelopen. Kortom het werk werd daar neergelegd. Dit gebeurde bij de Zuidasdok in Amsterdam. Personeel legde daar afgelopen week het werk neer. Dit deden ze in opdracht van hun leidinggevenden.

De bouwers wilden voor dat project het huidige budget niet aanpassen en Rijkswaterstaat noemde het ontwerp van ‘matige kwaliteit’. Voor dit project is hoogleraar Marcel Hertogh ingeschakeld om de problemen tussen de bouwers en Rijkswaterstaat op te lossen. Eind juli zou er een oplossing moeten zijn bedacht voor het conflict. Rijkswaterstaat heeft regelmatig overleg met de top van de bouwbedrijven Heijmans, Hochtief en Fluor.

Voor bouwbedrijven zijn grote projecten niet altijd gunstig. Er zijn behoorlijke risico’s als men dergelijke projecten aangaat. Deze risico’s zijn ook op het financiële vlak. Als een groot project toch achteraf niet binnen het budget uitgevoerd kan worden kunnen bedrijven diep in de rode cijfers belanden. “Partijen zijn kritischer over hun deelname” schrijft Rijkswaterstaat in een rapport. Voor grote projecten boven de 250 miljoen euro ziet Rijkswaterstaat dan ook het aantal inschrijvingen per aanbesteding dalen. Dat kan betekenen dat Rijkswaterstaat tijdens de aanbestedingsprocedure minder te kiezen heeft. Ook is het heel goed mogelijk dat er vertraging komt in civiele projecten als er onvoldoende sterke partijen zijn om een bouwproject goed en op tijd uit te voeren.