Bouwbedrijf Heijmans profiteert van woningbouw in 2017 en 2018

Heijmans is een groot bouwbedrijf in Nederland en is in verschillende sectoren actief. Omdat het steeds beter gaat met de bouw laat ook Heijmans betere resultaten zien. Zo heeft de bouwonderneming 2017 afgesloten met een winst van 20 miljoen euro. Ook de nettoschuld van het bedrijf werd betaald. Het bouwbedrijf heeft ook meer omzet in Nederland weten te behalen in Nederland. Het bouwbedrijf richt zich de komende tijd alleen maar op de Nederlandse bouw.

In 2016 had het bouwbedrijf echter nog verlies gedraaid. Dit heeft onder andere te maken gehad met de infra-tak van het bedrijf. Die tak heeft het bouwbedrijf veel geld gekost. Volgens topman Ton Hillen is het overgangsjaar 2017 een goede basis geweest voor een verder herstel van het bouwbedrijf. De huidige cijfers tonen voor het eerst in zes jaar dat er winst wordt gemaakt door de bouwonderneming. De woningbouw en de vastgoedsector gaven een positieve impuls aan het bedrijf. De projecten in de utiliteit bleven echter wat tegenvallen. In de utiliteit draaide het bedrijf nog rode cijfers.

Woningmarkt
Het bouwbedrijf heeft net als andere bouwondernemingen weten te profiteren van de aantrekkende woningmarkt. Er is veel vraag naar nieuwe woningen en er worden bovendien meer bouwvergunningen verstrekt. Zo werden er in 2017 vooral veel bouwvergunningen afgegeven. Er werden in 2017 meer woningen verkocht door Heijmans en de prijs per woning was bovendien ook hoger. De omzet van Heijmans steeg mede door de woningbouw tot ruim 1,4 miljard euro. In 2016 had het bouwbedrijf echter nog een omzet behaald van 1,37 miljard euro.

De opbrengsten bij de divisie utiliteit vielen tegen. Er was sprake van een daling in de opbrengsten. Dat kwam omdat het bouwbedrijf een strakke discipline hanteert bij de inschrijving op bouwprojecten in de utiliteit. Er zijn vaak grotere risico’s in de utiliteitsbouw en bovendien werkt men vaak met boeteclausules en deadlines die er voor zorgen dat er een grote druk op het bouwbedrijf komen te staan. Om die reden zijn utiliteitsprojecten voor bouwbedrijven niet altijd interessant.

Orderportefeuille
Het onderliggende bedrijfsresultaat van bouwbedrijf Heijmans kwam uit op 30 miljoen euro positief voor 2017. In 2016 had het bedrijf nog een verlies van 73 miljoen. Op dit moment heeft Heijmans voor 1,9 miljard euro aan werk in haar orderportefeuille, dat is iets meer dan een jaar eerder.