Bouwbedrijf Dura Vermeer draait weer groen in 2015

Het gaat weer beter met bouwonderneming Dura Vermeer. In 2014 had het bouwbedrijf nog een verlies van 7,5 miljoen euro als resultaat behaald maar dat verlies werd in 2015 weer goed gemaakt. Vorig jaar behaalde het bedrijf een winst van 3,6 miljoen euro. In 2014 had het resultaat van Dura Vermeer vooral te lijden onder reorganisatiekosten en afschrijvingen. Deze factoren hadden een schadelijke invloed op het bedrijfsresultaat. In 2015 ging de omzet van Dura Vermeer een beetje omhoog en kwam deze uit op meer dan 1 miljard euro.

Herstel in de bouwsector
In 2015 merkte Dura Vermeer dat er een herstel plaatsvond in de bouw- en vastgoedactiviteiten. Verder was er sprake van hogere marge in de woningbouw. Dit herstel komt voort uit een flinke groei in de woningbouw ten opzichte van de jaren van de economische crisis. Gemiddeld nam de omzet uit de bouwactiviteiten en vastgoedactiviteiten toe met tien procent. Daarnaast werden ook meer woningen verkocht uit projecten van Dura Vermeer. In 2014 werden nog 510 woningen verkocht maar dat aantal steeg naar 1262 woningen in 2015.

Infra
In de infra had Dura Vermeer het moeilijk. Net als andere bouwbedrijven merkte ook Dura Vermeer dat er sprake is van overcapaciteit op de markt. Dit had tot gevolg dat de prijzen voor projecten in de infrastructuur onder druk staan. Bij publieke opdrachtgevers namen de budgetten voor infra af. Daarnaast was er sprake van uitgestelde aanbestedingen in deze sector. Er werd in de infra daarom weinig verdient. De omzet daalde in de infrasector en Dura Vermeer werd selectiever in het aannemen van projecten. Ondanks de matige resultaten van die infrasector in 2015 is er in 2016 al een klein herstel zichtbaar in deze sector.

Reactie van Technisch Werken
De meeste bouwbedrijven merkten in 2015 een verbetering op de markt. Het aantal bouwprojecten nam toe. Vooral in de woningbouw werden meer projecten uitgevoerd en werd er bovendien meer verdient. In 2016 lijkt deze positieve ontwikkeling te worden voortgezet. Er worden nog steeds veel woningen gebouwd omdat er in bepaalde gebieden een te kort is aan woningen. Geen wonder dat de huizenmarkt ook goed draait in 2016. De economie draait over het algemeen beter. Alleen de buitengewoon lage rente is iets wat mensen bezorgd kan maken. Een beetje inflatie is niet verkeer voor de economie. Maar met een zeer lage rente is inflatie niet een logisch gevolg.