Bouw wordt in 2014 niet extra gestimuleerd door kabinet

Tijdens de opening van de Dag van de Bouw in Middelburg heeft Premier Mark Rutte en toespraak gehouden over de bouwsector. Tijdens deze toespraak maakte hij duidelijk dat het kabinet de komende tijd geen nieuwe stimuleringsmaatregelen zal uitvoeren voor de bouw. Ook zullen er geen nieuwe directe investeringen in de bouwsector worden gedaan door het kabinet. Volgens de premier komen er geen nieuwe banen in de bouwsector door eenmalig veel belastinggeld in deze sector te investeren. Het is voor het kabinet belangrijker om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Daardoor is er geen ruimte om ‘Sinterklaas’ te spelen volgens Rutte.

Volgens de premier is het vooral belangrijk dat de arbeidsmarkt wordt hervormd. Verder moeten procedures worden vereenvoudigd. Deze maatregelen zorgen er voor dat bedrijven kunnen groeien in Nederland. Daarnaast groeit ook de economie wanneer bedrijven groeien.

Bouwsector herstelt langzaam
Mark Rutte is positief over de bouwsector. De afgelopen jaren zijn echter wel 70.000 banen verdwenen in deze sector. Op dit moment verwacht de regering dat de bouw weer zal herstellen. In het jaar 2015 wordt een groei verwacht van 2,5 procent in deze sector. Volgens de premier liggen er geweldige kansen in de bouw. Deze sector kan vooral inspelen op het energiezuiniger maken van woningen en bedrijfsgebouwen. Daarnaast kunnen veel bouwbedrijven volgens Mark Rutte ook inspelen op de verwachte klimaatveranderingen. Aan de bouwsector worden tegenwoordig andere eisen gesteld dan de eisen die aan deze sector werden gesteld voor de crisis begon in 2008.

Reactie van Technisch Werken
Het is bijzonder dat het kabinet zo stellig is over de bouwsector. De premier doet bijna alsof er geen probleem is in de bouwbranche. De bouwsector heeft het echter zeer zwaar gehad de afgelopen jaren. Niet alleen 70.000 banen zijn er verdwenen er zijn ook talloze faillissementen uitgesproken over bouwbedrijven. Hierdoor zijn structureel banen verdwenen in de bouwsector. Daarnaast is er concurrentie van bouwbedrijven en bouwpersoneel over de grenzen van Nederland. Steeds meer buitenlandse bouwbedrijven en buitenlands personeel verdringen de werkplekken van Nederlands bouwpersoneel.  Het hervormen van de arbeidsmarkt heeft daar een bepaalde invloed op maar de vraag is of die invloed doorslaggevend is om de Nederlandse bouwsector en het bouwpersoneel te beschermen.