Bouw 2de windpark Borssele valt goedkoper uit in 2016

Voor de kust vsn Zeeland wordt een tweede grote windpark gebouwd. Daarvoor is een begroting opgesteld.  In de praktijk valt de bouw van dit tweede windpark, net als de bouw van het eerste windpark, goedkoper uit dan verwacht. Het tweede windpark Borssele voor de kust van Zeeland vereist een subsidie van 300 miljoen euro. Dit bedrag is aanzienlijk lager dan de 5 miljard euro die eerder voor dit project was geraamd. Minister Henk Kamp van Economische Zaken maakte dit maandag 12 december 2016 bekend.

Er zijn verschillende bedrijven die konden inschrijven op de opdracht. Een consortium van voornamelijk Nederlandse bedrijven wist de opdracht binnen te halen. Het gaat hierbij om de bedrijven Shell, Van Oord, Eneco en Mitsubishi-dochter DGE. Door de meevaller voor de overheid zal de overheid slechts 5,45 cent subsidie per kilowattuur verstrekken. Dit is een nieuw record. Dong Energy wist eerder dit jaar de opdravht voor de bouw van het eerste windpark binnen te halen.  De bijdrage van de overheid was toen 7,27 cent per kWh. Dat bedrag was toen ook al een laagterecord.

Op termijn zullen er voor de Nederlandse kust vijf windparken op zee verrijzen. Deze windparken zullen elk 700 megawatt gaan opwekken. Met deze elektriciteit kunnen in totaal vijf miljoen huishoudens van stroom worden voorzien. Alle vijf parken moeten in 2023 in gebruik genomen worden. De parken moeten echter nog grotendeels gebouwd worden.