BMW merkt afschaffing fiscale regeling plug-in hybrides in verkoopresultaat van 2017

Subsidies zijn belangrijke financiële compensaties die er voor zorgen dat consumenten bepaalde producten gaan kopen die zonder subsidies voor hen te duur zouden zijn geweest. Er wordt in Nederland op verschillende producten subsidie gegeven. Hierbij kan men denken aan isolatiemaatregelen, zonnepanelen en aan andere voorzieningen waarmee woningen energiezuiniger gemaakt kunnen worden of installaties waarmee energieopgewekt kan worden. Ook in de automotive worden subsidies verstrekt. Echter wordt soms ook afscheid genomen van een bepaalde vorm van subsidie. Hierbij kan men denken aan de afschaffing van de subsidie op plug-in hybrides.

Plug-in Hybrides
Tot het einde van 2016 was er in Nederland een gunstige fiscale regeling voor de aanschaf van plug-in hybrides. Deze fiscale regeling was vooral aantrekkelijk voor Nederlandse ondernemers en mensen die lease-auto’s rijden. De subsidie voor de plug-in hybride werd per 1 januari 2017 afgeschaft. Dat zorgde er voor dat de aanschaf van een hybride voertuig ‘met stekker’ voor bedrijven fiscaal minder aantrekkelijk werd. Verschillende automerken die plug-in hybrides verkopen in Nederland merkten daarom dat de vraag naar deze auto’s aanzienlijk daalde in 2017. Ook automaker BMW heeft dit gemerkt.

Verkoopcijfers BMW
De verkoopcijfers van autoproducent BMW in het segment plug-in hybride daalde aanzienlijk in Nederland. Het merk had duidelijk last van lagere verkoopcijfers van hybride auto’s sinds de afschaffing van de subsidieregeling. BMW had het zelf over een ‘drastische inzinking’. Dit bericht maakte bestuursvoorzitter Harald Krüger van BMW zondag 3 december 2017 bekend in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine. In totaal zou de verkoop van het aantal plug-in hybride BMW’s in Nederland met 90 procent zijn gedaald. De verkoop van elektrische auto’s van het merk BMW daalde in diezelfde periode met 57 procent.