BMW investeert meer in research en development vanaf 2017

Automerk BMW gaat meer investeringen doen in research en development het komende jaar. Het bedrijf geeft aan dat het ongeveer 7 miljard zal investeren in onderzoek en ontwikkeling. Dit betreft echter het bedrag dat in 2018 zal worden geïnvesteerd op dit gebied. Het jaar daarop zal namelijk nog een bedrag worden geïnvesteerd in research en development. Dat bedrag zal ook ongeveer 7 miljard euro zijn.

Research en development noodzakelijk
Voor autofabrikanten is het noodzakelijk om geld te besteden aan onderzoek en ontwikkeling. Wereldwijd veranderen de normen op het gebied van uitstoot en worden de auto’s steeds milieuvriendelijker. Het elektrische rijden is een onderwerp waar veel autofabrikanten zich mee bezig houden. Een aantal grote merken heeft er al geen geheim van gemaakt dat ze de komende jaren flink zullen investeren in de ontwikkeling van elektrische modellen.

Een automerk dat hierover regelmatig berichten bekend maakt is het merk Volkswagen dat na het dieselschandaal er alles aan doet om haar imago te verbeteren. Volkswagen investeert daarom ook in research and development. Dat zorgt er voor dat BMW niet kan achter blijven op dit gebied. Het is eerder noodzakelijk dat automerken gaan investeren om technologisch voorop te lopen in een markt met een stevige concurrentie.

Autonoom rijden en elektrisch rijden
Het zelfstandig of autonoom rijden is een onderwerp dat de laatste tijd vaak in het nieuws verschijnt. Net als elektrisch rijden is het autonoom van auto’s een belangrijk aspect voor autobouwers. Doormiddel van speciale software gecombineerd met sensoren kunnen auto’s taken van bestuurders ondersteunen en zelfs overnemen. Daardoor kan het rijden op de weg veel veiliger worden. Dat is belangrijk want het wordt steeds drukker op de autowegen waardoor een paar ‘extra ogen’ voor de automobilist zeer welkom zijn.

Elektrisch rijden is ook iets waar veel bedrijven mee bezig zijn. Automerken gaan samenwerkingsverbanden aan om technologie te delen met elkaar. Sommige automerken kopen zelfs bedrijven op om meer kennis in huis te halen. Er zijn ook verschillende startup bedrijven die zich willen mengen in de concurrentie. Al deze innovatieve slagkracht zorgt er voor dat automerken waaronder BMW een bepaalde druk voelen vanuit de markt om in ieder geval in gelijke tred mee te gaan in de ontwikkelingen. Zo worden er door verschillende bedrijven ook nieuwe batterijen ontwikkeld. BMW gaat in totaal 200 miljoen euro investeren in batterijtechniek.

Investeringen in technologie
Zonder investeringen kom je echter niet veel verder. Er zijn verschillende autobedrijven die ‘het wiel opnieuw uitvinden’ omdat ze geen samenwerkingsverband zijn aangegaan met technologische specialisten. BMW gaat in ieder geval aanzienlijk meer geld besteden aan research en ontwikkeling. De 7 miljard euro die in 2018 besteed zal worden aan R&D is evenveel als de investeringen die op dit gebied zijn gedaan door de automaker in 2011 en 2012 bij elkaar opgeteld.