BMW haalt ruim 11.000 diesels terug in 2018

Autofabrikant BMW gaat meer dan elfduizend dieselauto’s terugroepen in Duitsland. Dit bericht werd bekend gemaakt op vrijdag 30 maart 2018. Eerder had de toezichthouder Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) besloten dat de auto’s teruggehaald moesten worden. Het bericht werd echter pas aan het einde van de maand maart bekend gemaakt.

Het gaat om de BMW voertuigen van het type 750 en M550. Deze voertuigen hebben illegale software volgens de toezichthouder. De misstanden in de software werden echter door BMW had zelf gemeld. Deze melding vond vorige maand plaats toen het bedrijf erachter kwam dat er foutieve software in de voertuigen geladen was. De voertuigen hadden een software gekregen die volgens BMW voor andere automodellen ontwikkeld. Er is volgens de autofabrikant geen spraken van opzet. Er zou per ongeluk de verkeerde software zijn geladen in het motormanagementsysteem van de twee types sedans van BMW. Deze softwarefout zorgt er voor dat de reiniging of filtering van de uitlaatgassen niet goed verloopt. Daardoor zijn de diesels vervuilender. Er wordt door de foutieve software meer te veel stikstofoxide uitgestoten.

Een aantal weken geleden heeft de Duitse justitie een inval gedaan bij BMW. Deze inval vond plaats l vanwege een verdenking op het gebied van manipulatie van de dieselmotoren van de autofabrikant. Er zouden misschien illegale praktijken plaatsvinden bij BMW. De woordvoerder van BMW gaat er echter vanuit dat de foutieve software niet bewust is geladen in de voertuigen maar dat er sprake is geweest van een vergissing.