BMW bestaat 100 jaar in 2016

BMW bestaat 100 jaar en dat wordt gevierd in 2016. Op maandag 7 maart 2016 werd door het bedrijf een groot buffet voor managers en eregasten gehouden. Daarnaast werd er een futuristische auto gepresenteerd en werd een gigantisch feest voor 30.000 werknemers in de Allianz Arena gehouden. BMW is een afkorting die staat voor Bayerische Motoren Werke het bedrijf werd precies 100 jaar geleden opgericht. Omdat het bedrijf uit Bayern München komt is het niet verwonderlijk dat deze stad in één grote feeststemming is veranderd.

Hoe begon BWW?
Tegenwoordig is het merk BMW vooral bekend als automerk maar het bedrijf is in beginsel niet al een automerk opgericht. In 1916 is het merk begonnen als vliegtuig- en motorbouwer. In 1929, dertien jaar na de oprichting, ging het bedrijf haar eerste auto produceren. Dit was de BMW 3/15. Vanaf dat moment werd BMW ook een autofabrikant. Het bedrijf produceerde door de jaren heen steeds meer auto’s en motoren. Ook tegenwoordig maakt BMW uiteenlopende automodellen en motoren.

Wat is de positie van BMW?
In de 100 jaar dat BMW bestaat is het bedrijf enorm gegroeid. Op dit moment, 2016, behoort het bedrijf tot de top 10 van de grootste autoproducenten ter wereld. Het staat in deze lijst weliswaar op nummer tien maar het bedrijf verkocht in 2014 ruim 2 miljoen auto’s en 120.000 motorfietsen. Door deze verkoopaantallen behaalde het bedrijf 80 miljard euro aan omzet in 2014. De winst kwam in dat jaar uit op bijna 6 miljard euro.

BMW en duurzaamheid
Duurzaamheid neemt een steeds belangrijke positie in als het gaat om de inrichting van een bedrijf. Tegenwoordig ontkomen bedrijven niet aan investeringen die gericht zijn op duurzaamheid of maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Vanuit Europa en andere internationale samenwerkingswerkingsorganen wordt druk op bedrijven uitgeoefend om zuiniger te produceren en duurzamere producten te maken. Omdat veel auto’s een hoge CO2 uitstoot hebben vanwege de verbranding van fossiele brandstoffen is de druk op autoproducenten toegenomen om meer te doen om de CO2 uitstoot van auto’s te verlagen.

BMW heeft onlangs aangekondigd dat het bedrijf niet meer gaat investeren in grote auto’s met veel pk’s. In plaats daarvan gaat BMW zich meer richten op elektrisch rijden. Ook gaat het bedrijf BMW meer groene energie gebruiken als brandstof voor haar auto’s in plaats van fossiele brandstoffen.

Reactie van Technisch Werken
Met de focus op duurzaamheid maakt BMW een goede keuze. Volkswagen heeft door de sjoemelsoftware affaire een gevoelige klap gekregen en daar kan BMW veel van leren. Door te investeren in duurzame technologie kan het bedrijf veel klanten verwachten.