Blokkade Duitse bruinkoolcentrale 14 mei 2016 beëindigd

Het gebruik van kolencentrales staat wereldwijd ter discussie. Deze centrales worden gebruikt om kolen te verbrand om op die manier energie te winnen. Bij dit proces wordt vrijwel altijd water omgezet in stoom door de verbrandingshitte van steenkool of bruinkool. De stoom expansie zorgt voor druk. Die druk wordt gebruikt om een rad of een aantal schoepenwielen in beweging te zetten.  De bewegingsenergie van de schoepenwielen wordt vervolgens omgezet in elektrische energie.

Bij de verbranding van steenkool en bruinkool komt echter zeer veel CO2 vrij. Dit is een bekend broeikasgas. CO2 is het bekendste gas dat voor het broeikaseffect zorgt. Dit broeikaseffect zorgt er voor dat de aarde opwarmt.  Het gebruik van kolencentrales is voor onder andere potestbeweging ‘Ende Gelände’ reden om te protesteren. Deze beweging heeft een blokkade van de bruinkoolcentrale in de buurt van de Oost-Duitse plaats Welzow uitgevoerd.  Deze blokade werd pas na 24 uur beëindigd.

Aan de demonstratie namen honderden demonstranten deel. Deze voorkwamen dat er nieuwe bruinkool geleverd werd aan de kolencentrale. Dit deden de demonstraten door op de rails te gaan liggen. Deze blokade hield stand gedurende ongeveer 24 uur. Al die tijd konden treinen met de zeer vervuilende fossiele brandstof niet naar de kolencentrale rijden. De bruinkoolcentrale is eigendom van het energieconcern Vattenfall.

Een woordvoerder gan de protestbeweging maakte zondagmiddag 15 mei 2016 bekend dat de actie voorbij was. Het treinspoor werd ontruimd. Volgens de woordvoerder had de beweging haarbpolitieke doel bereikt. Er namen duizenden klimaatactivisten deel aan de protestactie. Hieronder waren 150 activisten uit Nederland. De actie vond plaats op het spoor bij de bruinkoolmijn. De activisten bezetten ook installaties en machines waarmee de bruinkool wordt gewonnen. Verder blokkeerden de activisten ook de wegen naar de mijn en de wegen naar de kolencentrale. Er werden zaterdagavond 120 actievoerders opgepakt. Dit gebeurde toen ze het terrein van de centrale op wilden. Er zijnnvolgens Ike Teuling van Milieudefensie geen Nederlanders opgepakt door de Duitse politie. De actie gaat door tot en met pinkstermaandag.