Biologisch voedsel moet goedkoper in 2021

Veel consumenten vinden biologisch voedsel te duur in aanschaf. Om die reden speelt geld vaak een doorslaggevende rol als men voedsel koopt. De bio-industrie heeft uiteraard geen problemen met de hogere kosten voor biologisch voedsel maar boerenbedrijven die biologische producten produceren hebben wel moeite om hun producten te verkopen. De hogere prijzen zorgen voor een lagere afzet. Biologisch produceren kost vaak meer ruimte en tijd, dat moet op een bepaalde manier worden terugverdiend. Dat kan eigenlijk alleen maar door hogere prijzen aan klanten te berekenen.

Voor consumenten spelen dierenwelzijn en milieubewustheid natuurlijk wel een rol maar als het prijsverschil te groot wordt met producten uit de bio-industrie dan is de keuze voor veel mensen snel gemaakt. Er zou wat moeten worden gedaan aan het prijsverschil. Zo zou over bepaalde producten die biologisch en duurzaam zijn geproduceerd minder btw geheven moeten worden. Dit vinden niet alleen veel consumenten maar ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM heeft dit maandag 11 oktober 2021 aan de politiek geadviseerd. Als biologisch voedsel goedkoper wordt gemaakt door subsidie of door een lager BTW tarief dan is de kans groter dat meer agrariërs overstappen op duurzaam produceren. Het prijs verschil is volgens de ACM voor veel boeren zelfs de grootste belemmering om te vergroenen. Dit is een conclusie die de ACM heeft gemaakt na een onderzoek naar prijzen van voedsel. Dit onderzoek is gedaan in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.