Biolijm uit slakkenslijm

De natuur biedt een bijna oneindige bron van grondstoffen die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt. Op vrijdag 28 juli 2017 werd bijvoorbeeld bekend gemaakt dat het slijm dat wordt geproduceerd door slakken gebruikt kan worden bij operaties van mensen. Er werd een experiment gedaan waarbij slakkenslijm werd gebruikt als een biolijm voor natte oppervlaktes. Het experiment werd als geslaagd beschouwd en de resultaten werden genoemd in wetenschappelijke tijdschrift Science.

Biolijm van slakkenslijm
Met het slakkenslijm heeft men tijdens een operatie de mogelijkheden getest om natte oppervlakken te lijmen. Volgens de wetenschappers die het experiment uitvoerenden is de bio-lijm “ontzettend sterk”. De lijm is daarnaast flexibel en blijft goed plakken aan natte oppervlaktes die met de lijm werden ingesmeerd. Het slakkenslijk is inmiddels gebruikt om twee keer een varkenshart mee te vullen tijdens een operatie. Het team van de Harvard universiteit heeft slijm gebruikt van de naaktslak. Naaktslakken gebruiken een plakkerige slijmlaag om zicht te weren tegen vijanden. Naast het plakkerige aspect van het slakkenslijm heeft het slakkenslijm van de naakslak ook een schokdempend effect. Deze eigenschappen zorgen er voor dat het slakkenslijmmiddel zo goed lijmt. Het slakkenslijm is drie keer zo sterk als andere soorten medische lijn en is daarnaast niet giftig voor levend weefsel.

Eigenschappen van slakkenslijm lijm
De wetenschappers noemen het slijm van de naaktslag flexibel, compatibel en sterk. Dit is volgens de onderzoekers van belang als je operaties moet uitvoeren aan hart- of longweefsel. Zo kan de slakkenslijm worden gebruikt om de huid op te vullen en daarnaast zou het slijm doormiddel van een injectie dieper in het lichaam kunnen worden aangebracht om dieper liggende wonden te dichten. Een bijkomend voordeel is dat slakkenslijm sterker wordt als het slijm langer op het weefsel aanwezig is. ongeveer een half uur na het aanbrengen van het slakkenslijm is het al even sterk als kraakbeen.

Toepassing slakkenslijm
Het slakkenslijm kan nog verder ontwikkeld worden volgens de wetenschappers. Als de eigenschappen van dit slijm verder worden geoptimaliseerd en het slijm grootschalig wordt geproduceerd kan het slijm breed worden toegepast in de medische wereld. Standaard zouden chirurgen op de operatiezaal slakkenslijm ter beschikking moeren hebben. Deze biolijm kan de gezondheidszorg verbeteren en zou zelfs levens kunnen redden.