Bij escalatie Oekraïne wordt Gaspijplijn Nord Stream 2 niet in gebruik genomen vanaf 2021

De omstreden gaspijplijn Nord Stream 2 is al geruime tijd een onderwerp van discussie tussen Rusland en Europa. Met name Duitsland is een belangrijke factor in dit verhaal. Duitsland heeft namelijk in een overeenkomst met de Verenigde Staten vastgelegd dat bij een nieuwe “escalatie” in Oekraïne de Nord Stream 2-gaspijpleiding uit Rusland niet in gebruik genomen mag worden. Dit werd afgelopen zondag bekend gemaakt door de nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock.

Escalatie

Baerbock vertelde aan de Duitse televisiezender ZDF het volgende: “In het geval van verdere escalatie zal deze gasleiding niet in gebruik kunnen worden genomen”. Deze uitspraak werd door de Duitse minister vlak na de G7-bijeenkomst gedaan. Deze bijeenkomst werd gehouden afgelopen weekend. Op maandag 13 december 2021 zal er een vergadering worden gehouden tussen de ministers van Buitenlandse zaken.

Nord Stream 2

De Nord Stream 2 is een nieuwe pijplijn waarmee aardgas direct van Rusland naar Duitsland kan worden getransporteerd. Amerika is bang dat de invloed van Rusland op Europa groter wordt door deze aardgaslijn. Europa zal afhankelijker worden van aardgas vanuit Rusland. Bovendien is Gazprom zowel eigenaar van het aardgas als de aardgaspijplijn. Dat maakt het Russische aardgasbedrijf tot een sterke speler op de aardgasmarkt in Europa.

Invloed

De grote invloed van Rusland en het Russische gasbedrijf kunnen worden gebruikt om politieke druk uit te oefenen op kwetsbare Oost- en Midden-Europese landen. Zo kan Rusland ook gaan besluiten om de huidige pijplijnen die door Oekraïne lopen niet meer te gebruiken. Dan kan Oekraïne onder druk worden gezet door Rusland. De nieuwe Duitse bondskanselier Olaf Scholz had afgelopen zondag benoemd dat hij zich zal blijven inzetten voor het handhaven van de huidige doorvoerroute die door Oekraïne loopt.