Bezuinig op verlichting door ledlampen te plaatsen in 2019

Verduurzaming is in eerste instantie een ontwikkeling die men zelf moet uitvoeren. Als iedereen gaat verduurzamen dan zal de energietransitie pas echt een kans van slagen hebben. Een voorbeeld waarmee mensen energie kunnen besparen is de verlichting. Men kan natuurlijk overstappen op slimme verlichting doormiddel van DALI en andere varianten van domotica maar het kan ook eenvoudig beginnen door energieverslindende gloeilampen te vervangen door energiezuinige ledlampen.

Een ledlamp is namelijk 85 procent zuiniger dan een gemiddelde gloeilamp. De gloeilamp is vanwege de hoeveelheid energie die deze lamp verbruikt sinds 2012 niet meer in productie in de Europese Unie. De eisen op het gebied van energieverbruik worden vanuit de Europese Unie steeds strenger. In 2019 mogen bijvoorbeeld halogeenlampen alleen nog maar uit voorraad verkocht worden. Desondanks zijn er in Nederland nog steeds huishoudens die gloeilampen en halogeenlampen hebben.

Een ledlamp is vaak iets duurder in aanschaf ten opzichte van een gloeilamp of halogeenlamp. Desondanks zijn er in Nederland nog steeds woningen die gloeilampen of halogeenlampen gebruiken. Deze woningen zouden alleen al op het gebied van verlichting een aanzienlijke besparing kunnen realiseren. Zo kan men in een woning met 24 oudere gloei- en halogeenlampen een besparing realiseren van 50 euro per jaar als men deze oude lampen vervangt door gloeilampen.