Beurzen Midden-Oosten omlaag eind 2015

De olieprijs schiet wereldwijd omlaag. Dit komt omdat de landen die behoren tot de OPEC de olieproductie hoog houden terwijl de wereldwijde vraag naar olie juist afneemt. Door het grote aanbod van olie op de de markt daalt de prijs van een vat olie steeds verder.

Verschillende landen in het Midden-Oosten zijn voor hun inkomsten afhankelijk van de productie en export van olie. Een lage olieprijs heeft direct grvolgen voor de economische situatie in het land. De meeste landen in het Midden-Oosten dir olie produceren hebben zich in het oliekartel OPEC vereend. De OPEC handhaaft de productie terwijl dat gevolgen heeft gevolgen heeft voor hun eigen inkomstenbron en economie. De olieprijzen hebben hun laagste niveau in zeven jaar bereikt.

In het Saudische Riyad zakte de hoofdgraadmeter met 2,7 procent. Daardoor kwam de graadmeter op het laagste niveau sind 2012. Niet allen in de Saudische beurs kamt met een krim, ook andere landen in het Midden-Oosten merken een daling. Zo zakte de beurs in Qatar met 3,7 procent en kwam daarmee op het laagste niveau sinds november 2013.

In  Cairo daalde de beurs met eveens 3,7 procent. In Abu Dhabi daalde de beurs met 2,1 procent net als in Dubai.

Reactie van Technisch Werken

De aanpak van de landen van de OPEC is zeer risicovol. De OPEC landen kunnen weliswaar goedkoper olie produceren dan Amerika en andere landen, maar ze zijn ook veel meer afhankelijk van olieprijzen. Voor de OPEC landen vormt olie meestal het belangrijkste exportproduct.  Een goede prijs voor dit exportproduct is belangrijk voor de economie van het land. Nu zorgen ze er zelf voor dat hun belangrijkste exportproduct in waarde daalt door de olieproductie op een hoog niveau te houden.