Beursgang Uber vrijdag 10 mei 2019 behoort tot de slechtste beurgangen ooit

De beursgang van Uber op vrijdag tien mei 2019 was bijzonder teleurstellend. Het aandeel was in de ochtend van de beursgang nog 45 dollar waard maar zakte daarna als snel in waarde. Het aandeel verloor zelfs acht procent uiteindelijk. Dat betekende dat de aandelen die in de ochtend nog op 45 dollar genoteerd stonden de avond daarop nog maar 41,57 euro waard waren. De investeerders hebben door deze beursgang forse verliezen geleden.

Uber had voor de beursgang een bedrag van 8 miljard dollar weten binnen te halen. Verschillende bedrijven deden mee aan de investeringen in Uber. Er werden 180 miljoen aandelen verkocht. Het bedrijf had één van de grootste beursgangen ooit in de geschiedenis. Het bedrijf werd na de beursgang gewaardeerd op ongeveer 72 miljard dollar. Op de donderdag voorafgaand aan de beursgang werd bekend gemaakt dat het bedrijf aandelen op de markt zou zetten van 45 dollar per stuk. Dat bedrag zal wat aan de onderkant van de eerste inschatting die werd gedaan.

Deze inschatting bestond uit een bandbreedte van 44 tot 50 dollar. Uber had gehoopt dat het bedrijf door de scherpe prijs voor het aandeel een sterke start op de beurs te kunnen maken. Uber is vaak in het nieuws en dat is niet altijd positief. Het bedrijf is ongeveer tien jaar geleden gestart en heeft te maken gehad met verschillende rechtszaken omdat het bedrijf concurreert met taxibedrijven. Ook is het bedrijf bezig met technologie voor het zelfrijdend maken van auto’s. Over het afgelopen jaar heeft het bedrijf een verlies genoteerd van drie miljard euro. Toch zien veel investeerders naast bedreigingen ook kansen voor Uber.