Benzineprijzen dalen in 2016

Automobilisten zullen in 2016 profiteren van de dalende olieprijzen. De benzineprijs is in Nederland al behoorlijk gedaald. Aan de pomp ligt de benzineprijs nu al op het laagste niveau in jaren. Het consumentencollectief Unitedconsumers heeft uitgerekend dat de literprijs van benzine nog verder zal dalen. De daling kan zelf nog wel 20 cent per liter worden de komende maanden aldus Unitedconsumers.

Landelijk ligt de adviesprijs voor een liter Euro95  inmiddels op 1,52 euro. Bij sommige benzinepompen is de benzineprijs aan het begin van 2016 al beland op 1,30 euro per liter.  Voor een vat ruwe olie wordt slechts rond de 28 dollar betaalt. Verschillende analysten verwachten dat de olieprijs nog verder zal dalen. De daling kan zelfs zover gaan dat voor een vat Amerikaanse olie in de toekomst nog maar 20 euro wordt betaald. Als dat prijsniveau eenmaal is bereikt zal de adviesprijs van benzine zakken naar 1,43 euro per liter aan snelwegtankstations volgens Unitedconsumers. Als de olieprijs nog verder daalt zal de benzineprijs aan de benzinepomp nog lager worden.

Voor automobilisten zijn de vooruitzichten vooralsnog goed. Veel kenners vermoeden dat de olieprijzen wereldwijd nog verder zullen zakken. Er is een overaanbod aan olie op de markt.  Dit overaanbod blijft bestaan omdat de vraag naar olie nog niet toeneemt. Daarnaast wordt er steeds meer olie geproduceerd.  Nu ook Iran zich vrij kan bewegen op de oliemarkt zal het olieaanbod nog groter worden. De olieprijs zal nog verder dalen. De consument profiteert van deze ontwikkeling volgens analist Paul van Selms van Unitedconsumers. Er wordt steeds minder betaald aan de pomp.

Reactie van Technisch Werken

De olieprijs daalt sneller dan de prijzen aan de benzinepomp.  Dat zorgt er voor dat ergens geld aan de spreekwoordelijke strijkstok blijft hangen. De overheid zal haar kans schoon zien om de accijns te verhogen op brandstof.  Zo profiteren de burgers niet maar de schatkist van de overheid.  De bedrijven in de petrochemische sector hebben het echter moeilijk net als hun talloze toeleveranciers. De lage olieprijs is voor de ene partij goed nieuws terwijl anderen juist in de problemen komen.