Belgische kernreactor Tihange 1 nog onveilig in februari 2017

De Belgische kernreactor Tihange 1 is de afgelopen tijd regelmatig in het nieuws geweest.  Men maakt zich zorgen over de veiligheid van deze kernreactor. Nadat er weer een technisch probleem is ontstaan is de kernreactor opnieuw stilgelegd.  De kernreactor mag voorlopig niet in gebruik worden genomen. Het Belgische agentschap Fanc heeft dit besloten.  Dit agentschap vindt momenteel de situatie nog niet veilig genoeg.

Uitstel

Nu is de herstart van kernreactor Tihange 1 al drie keer is uitgesteld. Als alle problemen worden hersteld zal de kernreactor op zijn vroegst eind maart 2017 weer in gebruik worden genomen.  Dit meldt de Belgische krant Le Soirzaterdag. Ondertussen worden er in het niet-nucleaire deel van de centrale al enige maanden herstelwerkzaamheden uitgevoerd.

Herstelwerkzaamheden

Het is al een aantal maanden geleden dat de kernreactor werd stilgelegd.  Dit gebeurde in september van vorig jaar. Toen werd de reactor stilgelegd nadat het gebouw waar de hulppompen staan beschadigd raakte. Het herstellen van de problemen duurt echter langer dan gehoopt. Inmiddels duren de werkzaamheden al drie maanden langer dan van te voren was gepland.

Kerncentrales dicht

Verschillende buurlanden maken zich grote zorgen over de veiligheid in de twee Belgische kerncentrales. Nederland en Duitsland willen graag duidelijkheid over de veiligheid van deze kerncentrales  die in totaal zeven reactoren tellen. Die bezorgdheid is niet zonder reden. De Belgische plaats Tihange ligt ongeveer 50 kilometer ten zuidwesten van Maastricht. De Nederlandse overheid heeft weinig vertrouwen in een structurele oplossing voor de kerncentrales. De Tweede Kamer wil graag dat België de twee kerncentrales gaat sluiten. Na alle veiligheidsproblemen van de afgelopen jaren moeten de kerncentrales dicht.