Belgische kernreactor Doel 3 wordt op 6 januari 2016 opnieuw opgestart

Kernreactor Doel 3 ligt bij de Belgische plaats Doel en werd op Eerste Kerstdag 2015 stilgelegd. De reden van deze onderbreking is een waterlek in de leidingen die worden gebruikt voor het transporteren van heet water. In eerste instantie wilde men de kernreactor op 28 december 2015 opnieuw in gebruik nemen maar dat wordt uitgesteld. Men gaat er vanuit dat de kernreactor pas op 6 januari opnieuw opgestart. Het lek in de waterleiding is gedicht doormiddel van een lasnaad maar er is een nieuw technisch probleem ontstaan. Nu is er sprake van een defecte elektrische schakelaar.

Electrabel
Het defect aan de elektrische schakelaar moet worden opgelost op een veilige en verantwoorde manier. Daarom roept Electrabel een team met specialisten bij elkaar roepen. Dat blijkt in de laatste werkweek van 2015 moeilijk te realiseren volgens een woordvoerder van Electrabel. Het bericht werd bekend gemaakt in de Belgische media. Electrabel is de eigenaar van de vier reactoren bij Doel en is daardoor ook verantwoordelijk voor het onderhoud en ingebruikname van de kernreactoren. Doel 3 heeft net een periode van drie jaar onderhoud achter de rug. Nu men de kernreactor opnieuw in gebruik wil nemen loopt men tegen een aantal technische problemen aan. Kernreactor Doel 1 ligt ook langer stil dan gepland, deze kernreactor is 40 jaar oud. Vermoedelijk wordt Doel 1 op oudejaarsdag opgestart.

Reactie van Technisch Werken
De kernreactoren in België behoorlijk oud. Toch blijven deze met regelmaat in gebruik omdat er geen nieuwe kerncentrales worden gebouwd. Hierdoor zal het onderhoud en revisie binnen deze reactoren en aanverwante installaties de nodige tijd en personeelsdruk vergen. Omdat deze installaties de nodige gevaren voor de omgeving kunnen meebrengen is men altijd extra voorzichtig. Het is beter dat men een installatie tijdelijk sluit dan dat er een verhoogde kans is dat een technisch mankement uitloopt op een ramp.